Nedjelja, 30. Travanj, 2017

U ORGANIZACIJI ČETIRIJU AKADEMIJA ODRŽANO PREDAVANJE PROF. DR. SC. KREŠIMIRA ĆOSIĆA "MULTIDISCIPLINARNA METRIKA ZA PREDVIĐANJE MENTALNE SPREMNOSTI/REZILIJANTNOSTI ZA OBAVLJANJE STRESNIH POSLOVA"

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Akademija pravnih znanosti Hrvatske i Akademija šumarskih znanosti Hrvatske organizirale su tribinu na kojoj je predavanje pod nazivom "Multidisciplinarna metrika za predviđanje mentalne spremnosti/rezilijantnosti za obavljanje stresnih poslova" održao prof. dr. sc. Krešimir Ćosić. To je ujedno i naziv projekta kojega Fakultet elektrotehnike i računarstva i Institut Ruđer Bošković razvijaju sa partnerima iz Amerike, Emory University i Izraela, Hadassah Hebrew University u sklopu NATO-vog programa Science for Peace and Security.

Projekt se temelji na predviđanju karakteristika koje vojnicima određuju njihovu mentalnu spremnost te jačanju i treniranju rezilijantnosti, odnosno mogućnosti vraćanja u stacionarno stanje nakon stresne situacije. Stresna okolina može izazvati brojne psihološke, akustičke, facijalne promjene kao i promjene biomarkera na razini DNA, mRNA i proteina koji u konačnici dovode do bihevioralnih promjena. U svom je predavanju, prof. dr. sc. Ćosić prikazao testove koji se provode na vojnicima, predstavio je kako se promatraju i bilježe promjene na i u njihovom tijelu dok gledaju simulacije i stvarne stresne situacije.

Mnogo truda i znanja uloženo je u ovo opsežno istraživanje pa s pravom možemo reći kako je ovo značajan projekt za jačanje hrvatske znanosti u svijetu. Naravno, za uspjeh je potrebna suradnja i povezivanje raznih struka kako bi se razumjeli i objasnili medicinski fenomeni

LinkoviProfessional Congress Organizer (PCO)

Iz rada Stručnih društava

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iz podružnica