Nedjelja, 30. Travanj, 2017

PROF. DR. SC. ŽELJKO KRZNARIĆ ODRŽAO PREDAVANJE „MEDITERANSKA DIJETA – FARMAKONUTRIJENTI, NUTRIGENOMIKA I EPIGENOMIKA“

Na redovitom mjesečnom skupu Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, održanom 28. travnja predavanje je održao predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željko Krznarić. Kroz temu mediteranske dijete i prehrane, prof. dr. sc. Krznarić upozorio nas je na važnost uravnotežene i zdrave prehrane koja može izravno djelovati na smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih tegoba te malignih bolesti.

Činjenica jest da jedemo previše zasićenih masnoća, nezdrave hrane i obilne obroke, a premalo vodimo brigu o uravnoteženoj i umjerenoj prehrani, ali i zdravom stilu života. Mediteranska prehrana orijentirana je na maslinovo ulje, žitarice, svježe voće i povrće, umjerene količine ribe, mesa i mliječnih proizvoda, razne začine i vino. Važno mjesto također zauzimaju i omega-3 masne kiseline i oleinska kiselina za koje je dokazano da imaju protuupalno djelovanje. Slijedom toga, sve su brojniji znanstveni radovi i članci objavljeni u utjecajnim medicinskim časopisima koji se osvrću na blagotvoran učinak mediteranske prehrane na kardiovaskularne i maligne bolesti čineći organizam otpornijim. Međutim, nije sve u prehrani, vrlo je važan i umjeren stil života – svakodnevni odmor i izbjegavanje stresa.

O važnosti ovakve prehrane svjedoči i prošlogodišnja međunarodna konferencija pod nazivom „Taste the Mediterranean“ održana u Šibeniku na kojoj su predavanja održali eminentni nutricionistički stručnjaci, a svi prisutni mogli su sudjelovati i na radionicama na temu mediteranske kuhinje i njenog utjecaja na zdravstveno stanje čitavog organizma. Osim pojašnjenja karakteristika mediteranske prehrane, prof. dr. sc. Željko Krznarić osvrnuo se i na važnost nutrigenomike i epigenetike, nutrigenomika proučava odgovor jedinke na različite sastavnice hrane, a epigenetika promjene u ekspresiji gena koje nisu uzrokovane promjenom u DNK nizu. Brojne negenetske bolesti posljedica su životnih navika, a prava kombinacija nutrijenata za različite genotipe mogla bi utjecati na prevenciju različitih bolesti.

LinkoviProfessional Congress Organizer (PCO)

Iz rada Stručnih društava

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iz podružnica