Nedjelja, 30. Travanj, 2017

OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA RADA HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ORALNU KIRURGIJU

Hrvatsko društvo za oralnu kirurgiju svečano je obilježilo svoju 40. obljetnicu postojanja u petak, 8. svibnja 2015. u Hrvatskome liječničkom zboru.

Tom je prigodom organiziran simpozij kojemu je nazočilo mnogo uglednih uzvanika, članova društva i kolega liječnika iz drugih zemalja. Nakon pozdravnih riječi organizatorice simpozija i predsjednice Društva, prof. dr. sc. Irine Filipović Zore, sudionicima su se obratili i prim. dr. Siniša Varga, ministar zdravlja Republike Hrvatske, prof. dr. Pavel Kobler, potpredsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, prof. dr. sc. Darko Macan, prodekan Stomatološkog fakulteta i predsjednik Hrvatskog društva za dentalnu implantologiju te prof. dr. sc. Naranđa Aljinović Ratković predsjednica Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata. Svi su govornici istaknuli važnost kontinuiteta struke kroz društvo te važnost suradnje s drugim srodnim društvima Hrvatskoga liječničkog zbora.

Nakon toga uslijedila su stručna predavanja, a prvo nam je prof. dr. sc. Irina Filipović Zore prikazala kratke crtice iz rada i povijesti osnivanja samog Društva. Istaknula je povezanost društva s Hrvatskim stomatološkim društvom, ali i Stomatološkim fakultetom u Zagrebu, KB“Zagreb“ i KB “Dubrava“ i Zavodom za oralnu kirurgiju te ostalim Kliničkim bolnicama u Hrvatskoj (Split, Osijek i Rijeka), Stomatološkim studijima pri Medicinskim fakultetima u Rijeci i Splitu te Stomatološkom  poliklinikom „Zagreb“ koji su nositelji i promicatelji struke.

Potom su slijedila dva vrlo intrigantna predavanja gostiju predavača iz Francuske i Slovenije. Dr. Joseph Choukroun  2000.  je godine inovirao koncept cijeljenja preko faktora rasta koji se oslobađaju iz trombocitima zasićenog fibrina (PRF). Kroz predavanje predstavio je koncepte cijeljenja  i evidentnog utjecaja na koštani metabolizam, kao i način pripreme te primjere iz kliničke prakse. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje i burnu stručnu raspravu.

O uporabi lasera u svakodnevnoj kliničkoj praksi oralne i maksilofacijalne kirurgije zanimljiv pristup predstavio je dr. David Dovšak, gost predavač iz Ljubljane. Zaključak predavanja naglašava da koliko god su se laseri pokazali pouzdani i korisni za kliničku praksu, još uvijek se rijetko rabe u oralnoj kirurgiji. Nakon stručnih predavanja ugodno druženje nastavljeno je u klubu Hrvatskoga liječničkog zbora.

 

prof. dr. sc. Irina Filipović Zore, dr. med. dent.

Nina Aušperger, mag. nov.

Fotografije: Darije Petolas

 

LinkoviProfessional Congress Organizer (PCO)

Iz rada Stručnih društava

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iz podružnica