Nedjelja, 30. Travanj, 2017

ODRŽANA PROMOCIJA FARMAKOTERAPIJSKOG PRIRUČNIKA U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM DOMU

Novo, sedmo izdanje Farmakoterapijskog priručnika predstavljeno je u četvrtak, 14. svibnja ove godine u velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma. Svima nazočnima dobrodošlicu je zaželio predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić čestitajući svim urednicima, autorima i recenzentima bez čijeg truda i napornog rada ovaj priručnik ne bi postojao. Promociju je otvorila gđa profesor Anđa Raič, direktorica Medicinske naklade koja je je nakladnik Farmakoterapijskog priručnika.

Nakon uvoda, riječ je prepustila glavnom uredniku prof. dr. sc. Igoru Francetiću koji je u svom govoru posebno istaknuo vrijednost recenziranih informacija u tiskanom priručniku prema kojem su svi podaci koji se danas lagano mogu naći na internetu ipak značajno manje vrijedni. Naime tekstovi objavljeni u Priručniku prošli su nekoliko stupnjeva recenzije, od samog autora koji je prvi kritičkim promišljanjem i znanjem priredio tekst, preko „kontrole“ prim. Makar-Aušperger koja je u nekoliko navrata brižljivo kontrolirala točnost podataka i teksta kao i sukladnost sa znanstvenim smjernicama i dokazima pa sve do recenzije glavnog urednika. Na taj način Farmakoterapijski priručnik donosi objektivne informacije o lijekovima s najnovijim saznanjima na tom području, ali u kontekstu naše kliničke prakse i naših mogućnosti. Istaknuo je i veliki broj autora nastavnika s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te značajnost renomiranih stručnjaka, prof. dr. sc. Dinka Vitezića i prof. dr. sc. Borisa Labara koji su bili recenzenti Priručnika. Prim. Ksenija Makar-Aušperger iza toga u svom emotivnom i subjektivnom govoru pokušala je dočarati obim posla i veličinu svakog pojedinog teksta, pojedine doprinose, ali i poteškoće koje su se neminovno javljale kod tako velikih zahvata. Na kraju je istaknula činjenicu kako se rad na priručniku završava s mišlju o novom, sljedećem izdanju.

Nakon toga su recenzenti, posebno prof. Dinko Vitezić prikazali sam Priručnik s obzirom na strukturu, obim i vrijednost teksta. Priručnik je strukturiran u nekoliko većih poglavlja. Prvo poglavlje donosi upute i opće smjernice o propisivanju lijekova, tumači odnos učinka i troška farmakoterapije, primjenu lijekova u pojedinih skupina bolesnika kao i u posebnim razdobljima te saznanja o nuspojavama i medicinskim proizvodima, kako ih prepoznati, klasificirati, prijaviti.

Drugo veliko poglavlje sadrži informacije o hitnim stanjima s resuscitacijom, reakcijama preosjetljivosti, akutnim otrovanjima te profesionalnim incidentima, ubodima i ugrizima. Najvažnije i najobimnije poglavlje je treće koje donosi hrvatsku materiju medicu. Podijeljeno je prema ATK klasifikaciji gdje se svako poglavlje predstavlja uvodom, često kritičkim prikazom cijele skupine lijekova, pa redom podskupinama i pojedinačnim lijekovima. Tablični prikaz generičkih paralela i zaštićena imena s pakiranjima, dozama, načinom propisivanja sigurno će pomoći svim zdravstvenim djelatnicima koji traže informaciju o lijekovima.

I na kraju prof. Boris Labar kao drugi recenzent vrlo je lijepo istaknuo kako Priručnik možda kao posljednji, predstavlja medicinu kao skupnu znanost gdje se prepliću brojne specijalnosti i u kojem su konačno i sudjelovali brojni specijalisti. Konačni zaključak ovog predstavljanja jest da je hrvatska medicinska javnost još jednom dobila vrlo vrijedan i koristan Priručnik koji sigurno može pomoći u svakodnevnom kliničkom radu brojnim medicinskim strukama.

Nina Aušperger, mag. nov

LinkoviProfessional Congress Organizer (PCO)

Iz rada Stručnih društava

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iz podružnica