Nedjelja, 30. Travanj, 2017

KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR RIJEKA ORGANIZIRAO REDOVITI STRUČNI SASTANAK ZA RADIOLOGE

Hrvatsko društvo radiologa, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka organiziralo je stručni sastanak u Hrvatskome liječničkom domu. Prvo stručno predavanje održala je doc. dr. sc. Melita Kukuljan na temu „HRCT nalaz kod bolesti pluća koje se prezentiraju parenhimskim opacifikacijama“ u kojemu je predstavila vrste difuznih bolesti upala pluća karakterizirane parenhimskim opacifikacijama, ground glass opacifikacije i konsolidacije. Zaključak predavanja jest da HR MSCT omogućava odličan prikaz najfinijih morfoloških promjena, a zadatak radiologa je dobro upoznati brojne patološke uzorke i njihovu distribuciju te uz pomoć kliničkih podataka brzo doći do dijagnoze.

Zatim je fizičarka Ana Diklić sve prisutne upoznala s djelatnostima Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC Rijeka koji je osnovan 2013. godine i jedini je takav centar u Hrvatskoj. Predstavila je plan uvođenja sustava kontrole kvalitete za dijagnostičke ultrazvučne uređaje u KBC Rijeka koji uključuje vizualni pregled opreme, uniformnost i kontrolu kvalitete monitora. Osim ovih triju mehanizama kontrole, za osiguranje kvalitete vrlo su važne i stalne periodične kontrole te vođenje evidencije i zadovoljavanje kriterija kvalitete. Prof. dr. sc. Damir Miletić održao je predavanje pod nazivom „Perforacija probavnih organa – je li sve jednostavno?“ u kojemu se osvrnuo na uzroke perforacije te pojasnio CT znakove za jednostavnije prepoznavanje perforacije.

Na samome kraju skupa Laurent Guiral, gost predavač iz Francuske, održao je predavanje na temu CT uređaja s ultra-niskom dozom zračenja u kojemu je sve nazočne upoznao sa suvremenim programima koji smanjuju dozu zračenja za 82 posto, a istovremenu omogućuju kvalitetniji prikaz slike na monitoru.

Linkovi



Professional Congress Organizer (PCO)

Iz rada Stručnih društava

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iz podružnica