Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Dan liječnika 26. veljače

Dan liječnika 26. veljače

                   Čestitka povodom Hrvatskog dana liječnika

Od dalekog 26. veljače 1874. godine i svojeg osnivanja Hrvatski liječnički zbor nosi povijesno pamćenje brojnih društvenih i zdravstvenih izazova. Ratovi, prirodne katastrofe i epidemije dio su iskustva povijesnog bića naše profesije, čiji dan obilježavamo 26. veljače svake godine.  Od samih početaka svih naših aktivnosti cilj je bio isti: zaštita zdravlja naroda i skrb o svim pripadnicima liječničke profesije.

Protekla godina, SARS CoV-2 virus i pandemija COVID-19 te potresi u Zagrebu i Banovini izmijenili su svekoliki pogled na našu svakodnevnicu i trajanje i ostavili trag dubok poput bolnog ožiljka.

Broj bolesnih dovodio je zdravstveni sustav do ruba, broj umrlih otvorio je složena pitanja, a kao liječnice i liječnici proživljavamo doba koje zahtijeva junaštvo, protkano izazovima i frustracijama, lutanjem i inatom.

Ne izostaju vrhunski dosezi, stručni i znanstveni, ali i ljudski. Kolegice i kolege, kao i naši bližnji koje su nas napustili u ovoj godini ostavili su duboku prazninu u našim životima.

Ipak, u nevolji smo snažniji zajedno, s jedinim ciljem pomoći građanima uz sva moguća odricanja. Ponovno smo pokazali fleksibilnost sustava, ljudsku i profesionalnu kvalitetu svih naših djelatnika.

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor bez zadrške djeluju u zajedništvu, ne zanemarujući svoje posebnosti. Medicinski fakulteti nastavljaju edukacijske aktivnosti unatoč brojnim izazovima.

U najtežim trenucima pokazali smo liječničko zajedništvo te smo za podružnicu Sisak, za naše drage kolegice i kolege u Banovini prikupili preko 535.000,00 HRK pomoći.

Iskrene čestitke svim kolegicama i kolegama, kao i svim zdravstvenim djelatnicima u RH.

 

predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora,

Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr. med.

[pdf-embedder url=”https://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2021/02/ČESTITKA-POVODOM-DANA-LIJEČNIKA.pdf” title=”ČESTITKA POVODOM DANA LIJEČNIKA”]
x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...