Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Dan liječnika

Dan liječnika

Poštovani,

povodom Dana liječnika htjeli bismo uputiti čestitku svim liječnicima. Dan liječnika koji se obilježava na dan osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora, 26. veljače 1874. godine, je spomendan kojim se iskazuje podrška liječnicima da nastave svoj put cjeloživotnog obrazovanja s ciljem dobrobiti zdravlja naroda.
Sbor, u koji se domaći liečnici iza mnogih pokusa na pokon sabraše, započeo je svoj rad god. 1874., koji evo i na dalje nastavlja (Liečnički Viestnik, U Zagrebu mjeseca siječnja 1877. godine).
Hrvatski liječnički zbor svakodnevno brine o unaprjeđenju društvenog i ekonomskog položaja liječnika kao i unaprjeđenju zdravstvenog stanja stanovništva i zaštite čovjekova okoliša. Zdravstvena kultura stanovništva potiče se organiziranjem predavanja, tribina, tiskanjem popularnih publikacija te drugim oblicima i sredstvima javnog informiranja u svim medijima. Hrvatski liječnički zbor drži do visokih etičkih načela kako unutar liječničkog staleža tako poglavito naspram svih onih koji potrebuju njegovu pomoć i uslugu, kao edukatora i prosvjetitelja, tako i institucije odgovorne za sve razine zdravstvene skrbi od prevencije, do visoko diferentne medicine 21. stoljeća.
Hrvatski liječnički zbor zalaže se za unaprjeđenje znanstveno istraživačkog rada. Aktivnim zalaganjem i trudom svaki liječnik može uz podršku Hrvatskog liječničkog zbora ostvariti ciljeve koji su od izuzetne važnosti za liječnike, bolesnike, ali i za zajednicu u cijelosti. Sve navedeno radi se u skladu s medicinskom etikom, pridržavajući se načela etičkog kodeksa i medicinske deontologije te se ujedno razrađuju nova etička načela temeljena na općim moralnim i humanim načelima.

Okosnica i srž djelovanja HLZ-a jest, kao što je već napomenuto, stručno i znanstveno usavršavanje, unaprjeđenje znanstvenoistraživačkog rada, davanje mišljenja i ekspertiza pri donošenju zakona i odluka o organizaciji zdravstvene zaštite i zdravstvene službe te ostalim javnozdravstvenim problemima, izdavanje časopisa Liječnički vjesnik, objavljivanje stručnih i znanstvenih knjiga te edukativnih i popularnih publikacija. Rad članova Hrvatskog liječničkog zbora stvaran je i opipljiv što dokazuje i činjenica da je od 2004. godine do danas izrađeno više od 100 dijagnostičko-terapijskih smjernica. Većina smjernica je otisnuta u Zborniku smjernica Hrvatskog liječničkog zbora od 2004.-2014., a trenutno je u izradi i drugo prošireno izdanje. Časopis Liječnički vjesnik upravo je simbol rada marljivih kolega. Vrijedni prilozi te nacionalni postupnici za dijagnostiku i liječenje brojnih bolesti objavljeni su po prvi puta upravo ovdje, u stručno-znanstvenom časopisu Hrvatskog liječničkog zbora. Liječnički vjesnik uvijek je bio važan čimbenik u edukaciji svojih čitatelja, kao i stručnom te znanstvenom napredovanju brojnih kolegica i kolega.
Počelo je davne 1874. godine – traje i danas, druženje i suradnja te stručna i znanstvena aktivnost brojnih generacija doktora medicine i doktora dentalne medicine. U tim druženjima prolazile su godine, mijenjale se državne tvorevine, politički i ekonomski sustavi, bjesnjeli vjetrovi rata, ali aktivnost Hrvatskog liječničkog zbora nije posustajala. U tom je trajanju bilo obilja lijepih trenutaka, plemenitosti i nesebičnog davanja, kojemu svjedočimo i danas, nevoljama usprkos.
Vodilja aktivnosti Hrvatskog liječničkog zbora oduvijek je bila i ostala skrb ne samo za naše članove, već i za svekoliki korpus liječništva, ali i čitav sustav zdravstvene skrbi. Zdravlje naroda smisao je zborskih aktivnosti, kako 1874. tako i danas.

Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med.
Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...