Izdvajamo
Home / Iz središnjice / „Diabetes management in pro cycling: Lessons from professionals“

„Diabetes management in pro cycling: Lessons from professionals“

U ponedjeljak, 25. travnja 2016. u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora održano je predavanje pod nazivom „Diabetes management in pro cycling: Lessons from professionals.“ Predavanje je održao dr. Rafael Castol, medicinski direktor Tima NovoNordisk, prvog svjetskog profesionalnog tima biciklista s dijabetesom. Tim Novo Nordisk je globalna sportska ekipa biciklista, triatlonaca i trkača s dijabetesom, koju predvodi prvi profesionalni tim biciklista na svijetu oboljelih od dijabetesa. Misija tima jest nadahnuti, educirati i osnažiti osobe oboljele od dijabetesa. Natječući se u jednom od najzahtjevnijih sportova, sportaši naporno rade kako bi regulirali svoj dijabetes. Iako postoji literatura o potrebama osoba s dijabetesom tijekom sportskih aktivnosti, ne postoji mnogo informacija o specifičnim potrebama koje zahtijevaju sportovi izdržljivosti.

Dr. Rafael Castol je pred zainteresiranom publikom objasnio kako fizička aktivnost pozitivno utječe na život s dijabetesom. Istaknuo je kako se preporuča svaka fizička aktivnost osobama koje imaju dijabetes tip 1 i tip 2 s obzirom da pridonosi smanjenju masnoća te dugoročno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osobama koje se bave umjerenom fizičkom aktivnošću mjeri se glukoza u krvi prije, za vrijeme i nakon aktivnosti kako bi se spriječila eventualna pojava stanja hipo ili hiperglikemije. Cilj Tima NovoNordisk je pokazati kako je moguće kombinirati intenzivne fizičke aktivnosti i zahtjevnu bolest kao što je dijabetes. Iako dijabetes zahtijeva mnogo odricanja te postavlja prepreke u uobičajenom načinu života, moguće je uz pravilan nadzor ostvariti i nadprosječne rezultate. Dr. Castol je istaknuo važne determinante fizičkih aktivnosti biciklista s dijabetesom: pravilna prehrana, kontrola glukoze u krvi, testovi i podaci o fizičkoj spremi te edukacija biciklista. Uz sve to postoje i određeni rizici te je izuzetno važno pridržavati se strogih uputa koje dobivaju edukacijom. Biciklisti s dijabetesom znaju kako održavati ciljanu glukozu u krvi pravilnom ishranom i inzulinom. Svoje iskustvo biciklista s dijabetesom iznio je i Martijn Verschoor iz Nizozemske. Nakon detaljnog izlaganja načina života biciklista s dijabetesom, dr. Castol je naglasio da pojedinci koji žele napredovati od redovite tjelovježbe na sportove koji zahtijevaju visoku izdržljivost, trebali bi slijediti individualno osmišljen program obuke.

Ivona Matišić,mag.oec.

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...