Izdvajamo
Home / Iz središnjice / “DIES  ACADEMICUS” ODRŽAN U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM ZBORU
Svečanost Dies Academicus održana u Hrvatskome liječničkom zboru
Svečanost Dies Academicus održana u Hrvatskome liječničkom zboru

“DIES  ACADEMICUS” ODRŽAN U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM ZBORU

Tradicionalni Dan Akademije Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) održan je u srijedu, 14. prosinca 2016. godine u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora. Svečanost je otvorila predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić pozdravivši sve cijenjene kolegice i kolege, članove i doajene Akademije i ostale svečane uzvanike.

U uvodnom dijelu, prof. dr. sc. Lipozenčić predstavila je aktivnosti i postignuća Akademije u protekloj godini te najavila planirane aktivnosti za iduću godinu koja su već u punoj pripremi. Iz godine u godinu Akademija marljivo radi na unapređenju medicinske znanosti i struke te doprinosi očuvanju njezine neizmjerno važne uloge u društvu. Nakon toga uslijedila je dodjela diploma novim članovima Akademije u čije se ime zahvalila prof. dr. sc. Duška Kaliterna Martinović. Istaknula je izniman doprinos Akademije u njegovanju medicinske i struke, ali i skrbi za prijeko potrebnu etiku i moral struke. „Novi članovi prihvaćaju iznimnu čast, ali jednako tako svjesni su i obaveze očuvanja tradicije Akademije“ naglasile je prof. dr. sc. Kaliterna Martinović.

Zatim je predsjednik Odbora za dodjelu nagrada Akademije prof. Šime Mihatov objavio imena dobitnika nagrada za najbolje znanstvene radove objavljene u 2015. godini. Dobitnik nagrade “A. Šercer” je prof. dr. sc. Bojan Polić, a dr. sc. Tomislav Kopjar dobitnik je nagrade “B. Nakić”. Vidno uzbuđen i iznenađen, prof. dr. sc. Bojan Polić ukratko prikazuje svoj nagrađeni rad i zahvaljuje na velikom priznanju.

U idućem, glavnom dijelu svečanosti uslijedilo je proglašenje Laureata Akademije, a ove godine Lureatom je proglašen prof. dr. sc. Zvonko Rumbolt za izniman doprinos razvoju medicinskih znanosti i promicanje ugleda Akademije. Čast predstavljanja bogatog i plodonosnog života i rada ovogodišnjeg Laureata imao je laudator prof. dr. dc. Goran Dodig. Po završenoj laudaciji Laureatu je uručena, plaketa, diploma i cvijeće, a prof. dr. sc. Goran Rumbolt zahvalio se na iskazanom priznanju i predstavio svima nazočnima kako unaprijediti klinička ispitivanja lijekova i kako ih učiniti što racionalnijima u današnje doba. Svečanost je upriličio i bogat glazbeni program Zagrebačkih liječnika pjevača, a predsjednica prof. dr. sc. Lipozenčić zaključila je radni dio Svečanosti i pozvala na druženje u klub HLZ-a.

 

 

About alen

x

Check Also

Međunarodni simpozij “Lifestyle medicine” koji će se održati 5. srpnja 2023. u Velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora

Zadovoljstvo nam je najaviti međunarodni simpozij “Lifestyle medicine” koji će se održati 5. ...