Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Dr. sc. Trpimir Goluža u Hrvatskome liječničkom domu održao je predavanje o sve većem problemu odlaska hrvatskih liječnika
Dr. sc. Trpimir Goluža
Dr. sc. Trpimir Goluža

Dr. sc. Trpimir Goluža u Hrvatskome liječničkom domu održao je predavanje o sve većem problemu odlaska hrvatskih liječnika

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Trpimir Goluža održao je predavanje o važnosti liječnika, liječničke struke i problemu odlaska sve većeg broj njih na rad u inozemstvo. Predavanje naziva “Liječnici – sastavnica kadrovske održivosti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske“ suorganizirale su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i Hrvatska liječnička komora.

Dr. sc. Trpimir Goluža

Dr. sc. Trpimir Goluža

„Liječnici su nositelji zdravstvene zaštite i glavni pružatelji zdravstvene skrbi, no u Hrvatskoj nisu prepoznati kao takvi jer kreatori politike ne priznaju položaj i važnost liječnika u socijalnom društvu“, naglašava dr. sc. Goluža. Prema podacima za 2016. godinu, u sustavu zdravstva zaposleno je oko 13.600 liječnika, od čega više žena nego muškaraca. EUROSTAT-ovi podaci pokazuju da je prosjek u Europskim zemljama 3,4 liječnika specijalista na 1000 stanovnika, dok u Hrvatskoj taj omjer iznosi 2,9 liječnika na 1000 stanovnika. Prema tomu, u Hrvatskoj nedostaje oko 2250 liječnika specijalista da bi cijeli sustav bio u skladu sa propisanom regulativom. Na mjesečnoj razini, liječnici imaju previše prekovremenih sati rada što je nedopustivo prema Zakonu o radu, kolektivnim ugovorima i preporukama i propisima Europske komisije. Takva situacija nije ni malo zadovoljavajuća niti motivirajuća pa ne čudi sve češći odlazak sve većeg broja liječnika u inozemstvo.

Hrvatska liječnička komora ove je godine provela istraživanje među svojim članstvom o zadovoljstvu mladih liječnika uvjetima rada i struke. Rezultati su bili očekivani, no i dalje zapanjujući. 60 posto mladih liječnika bez razmišljanja napustilo bi Hrvatsku zbog nemogućnosti profesionalnog razvoja, nezadovoljni uvjetima rada i odnosa politike prema njima. U potrazi za boljim radnim i financijskim uvjetima, liječnici u prosječnoj dobi od 38 godina odlaze iz Hrvatske, rijetko se vraćajući natrag. „Možemo govoriti o emigraciji liječnika jer je interes za odlaskom sedam puta veći nego interes za dolazak liječnika u Hrvatsku, a tome uvelike pridonosi i nepotrebno komplicirana papirologija i dokumentacija potrebna za rad u Hrvatskoj“, ističe dr. sc. Goluža.

Od 2013. godine Hrvatsku je napustilo 1112 liječnika, odnosno toliko ih je zatražilo potvrdu za rad u inozemstvu, no nije poznato koliko ih je tu potvrdu zaista i iskoristilo. „Procjenjuje se da ih je oko 200 do 350 iskoristilo dozvolu za rad u inozemstvu. Odlaze najbolji od najboljih, oni koji su uvjereni u svoje vještine i znanje, spremni na mukotrpan rad u svakodnevnoj brizi za bolesnike. Zašto nikome nije jasno da njihovim odlaskom drastično pada standard zdravstvene zaštite?“, objašnjava dr. sc. Goluža. Kao najbolje rješenje koje se nameće u ovome problemu jest strukovni kolektivni ugovor za liječnike, što je standard Europske unije, smatra dr. sc. Trpimir Goluža.

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

About alen

alen
x

Check Also

OBAVIJEST LJETNO RADNO VRIJEME SREDIŠNJICE HLZ-a

Poštovani, Obavještavamo  članove HLZ-a te partnere i suradnike da od 4. srpnja ...