Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Dr. sc. Trpimir Goluža u Hrvatskome liječničkom domu održao je predavanje o sve većem problemu odlaska hrvatskih liječnika
Dr. sc. Trpimir Goluža
Dr. sc. Trpimir Goluža

Dr. sc. Trpimir Goluža u Hrvatskome liječničkom domu održao je predavanje o sve većem problemu odlaska hrvatskih liječnika

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Trpimir Goluža održao je predavanje o važnosti liječnika, liječničke struke i problemu odlaska sve većeg broj njih na rad u inozemstvo. Predavanje naziva “Liječnici – sastavnica kadrovske održivosti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske“ suorganizirale su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i Hrvatska liječnička komora.

Dr. sc. Trpimir Goluža

Dr. sc. Trpimir Goluža

„Liječnici su nositelji zdravstvene zaštite i glavni pružatelji zdravstvene skrbi, no u Hrvatskoj nisu prepoznati kao takvi jer kreatori politike ne priznaju položaj i važnost liječnika u socijalnom društvu“, naglašava dr. sc. Goluža. Prema podacima za 2016. godinu, u sustavu zdravstva zaposleno je oko 13.600 liječnika, od čega više žena nego muškaraca. EUROSTAT-ovi podaci pokazuju da je prosjek u Europskim zemljama 3,4 liječnika specijalista na 1000 stanovnika, dok u Hrvatskoj taj omjer iznosi 2,9 liječnika na 1000 stanovnika. Prema tomu, u Hrvatskoj nedostaje oko 2250 liječnika specijalista da bi cijeli sustav bio u skladu sa propisanom regulativom. Na mjesečnoj razini, liječnici imaju previše prekovremenih sati rada što je nedopustivo prema Zakonu o radu, kolektivnim ugovorima i preporukama i propisima Europske komisije. Takva situacija nije ni malo zadovoljavajuća niti motivirajuća pa ne čudi sve češći odlazak sve većeg broja liječnika u inozemstvo.

Hrvatska liječnička komora ove je godine provela istraživanje među svojim članstvom o zadovoljstvu mladih liječnika uvjetima rada i struke. Rezultati su bili očekivani, no i dalje zapanjujući. 60 posto mladih liječnika bez razmišljanja napustilo bi Hrvatsku zbog nemogućnosti profesionalnog razvoja, nezadovoljni uvjetima rada i odnosa politike prema njima. U potrazi za boljim radnim i financijskim uvjetima, liječnici u prosječnoj dobi od 38 godina odlaze iz Hrvatske, rijetko se vraćajući natrag. „Možemo govoriti o emigraciji liječnika jer je interes za odlaskom sedam puta veći nego interes za dolazak liječnika u Hrvatsku, a tome uvelike pridonosi i nepotrebno komplicirana papirologija i dokumentacija potrebna za rad u Hrvatskoj“, ističe dr. sc. Goluža.

Od 2013. godine Hrvatsku je napustilo 1112 liječnika, odnosno toliko ih je zatražilo potvrdu za rad u inozemstvu, no nije poznato koliko ih je tu potvrdu zaista i iskoristilo. „Procjenjuje se da ih je oko 200 do 350 iskoristilo dozvolu za rad u inozemstvu. Odlaze najbolji od najboljih, oni koji su uvjereni u svoje vještine i znanje, spremni na mukotrpan rad u svakodnevnoj brizi za bolesnike. Zašto nikome nije jasno da njihovim odlaskom drastično pada standard zdravstvene zaštite?“, objašnjava dr. sc. Goluža. Kao najbolje rješenje koje se nameće u ovome problemu jest strukovni kolektivni ugovor za liječnike, što je standard Europske unije, smatra dr. sc. Trpimir Goluža.

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

About alen

x

Check Also

Intervju – prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. – Večernji list