Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Hrvatski liječnički zbor i Crveni nosovi

Hrvatski liječnički zbor i Crveni nosovi

Hrvatski liječnički zbor je dana 06. studenog 2017. održao sastanak s predstavnicima udruge Crveni nosovi. Misija, motivacija i nagrada Crvenih nosova „klaunova doktora“ je donijeti osmijeh i životnu radost tamo gdje su prisutni tuga, strah i bol. Crveni nosovi pružaju psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, prvenstveno djeci na liječenju u bolnicama, pomoću humora i životne radosti. U udruzi Crveni nosovi trenutno djeluje 20tak klaunova doktora, profesionalnih umjetnika koji su posebno educirani klaunovi za rad u bolnici. S obzirom na to da se misija organizacije ostvaruje u bolnicama i socijalnim ustanovama u kojima su prisutni patnja, bol, često i smrt „klaunovi doktori“ nisu volonteri jer donošenje smijeha i životne radosti u takvo okruženje zahtijeva hrabrost, empatiju, ali i visoku razinu umjetničke izvedbe koja se postiže edukacijom i supervizijom. Koordinaciju programa udruge provodi međunarodna organizacija  „RED NOSES International” sa sjedištem u Beču, tako da se primjenjuju standardi provedbe programa i upravljanja projektima kao i u ostalih 9 partnerskih organizacija u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Litvi i Palestini. Poštovanje, hrabrost, kreativnost, odgovornost, izvrsnost, istina i radost su vrijednosti kojima se vode Crveni nosovi „klaunovi doktori“.

Hrvatski liječnički zbor je prepoznao aktivnost i doprinos udruge Crveni nosovi te je nakon kraćeg, ali konstruktivnog sastanka dogovorena međusobna suradnja i podrška.

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...