Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Hrvatski liječnički zbor sudjelovao na konferenciji Optimal Nutritional Care for All u Berlinu
Hrvatski liječnički zbor prisustvovao je konferenciji Optimal Nutritional Care For All u Berlinu
Hrvatski liječnički zbor prisustvovao je konferenciji Optimal Nutritional Care For All u Berlinu

Hrvatski liječnički zbor sudjelovao na konferenciji Optimal Nutritional Care for All u Berlinu

Hrvatski liječnički zbor, kao dio hrvatske delegacije, prisustvovao je konferenciji Optimal Nutritional Care For All održanoj u Berlinu od 3. do 4. studenoga ove godine. Konferencija je okupila je brojne sudionike dvanaest uključenih zemalja s namjerom nadogradnje akcijskih planova i strategija usredotočenih na osiguravanje adekvatne nutritivne potpore za sve rizične skupine.

Glavni cilj konferencije bio je podizanje svijesti o globalnom problemu pothranjenosti te važnosti njezinog pravodobnog prepoznavanja. Pothranjenost je vrlo često neprepoznata što potvrđuju i statistički podaci. Procjenjuje se da 20 milijuna ljudi u EU pati od pothranjenosti, u bolnicama ona pogađa oko 40 posto pacijenata dok u umirovljeničkim domovima ta brojka doseže čak 60 posto.
Tako važan cilj namjerava se ostvariti putem poticanja zemalja sudionika konferencije na razvoj i stvaranja platforme koja podrazumijeva sudjelovanje različitih sudionika (međusektorska suradnja javnih i privatnih institucija, znanstvenih disciplina i medija) u cilju osiguravanja adekvatne nutritivne potpore skupinama kojima je to najpotrebnije; detaljnijeg upoznavanja s dosadašnjim aktivnostima i problemima zemalja u borbi protiv pothranjenosti; definiranja daljnjih ciljeva, strategija i ključnih indikatora napretka za 2016. i 2017. godinu radi mjerenja uspješnosti budućih aktivnosti svih zemalja sudionika konferencije (Poljska, Turska, Izrael, Njemačka, Slovenija, Francuska, Španjolska, Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija i Hrvatska) te osiguravanja implementacije razvijenih strategija i olakšavanja njihove implementacije na nacionalnoj razini sudionika.

Hrvatska je predstavila brojne aktivnosti provedene tijekom 2015. godine u cilju osiguravanja adekvatne nutritivne potpore svim rizičnim populacijama, a zaključila je kako je potrebno razviti javnozdravstvenu strategiju kojom bi se problem pothranjenosti mogao uspješno rješavati na lokalnoj i nacionalnoj razini. Također, potrebno je povećati broj zajedničkih aktivnosti ključnih dionika koje su u skladu s europskim inicijativama usredotočenim na prevenciju pothranjenosti te osiguravanju i podizanju kvalitete nutritivne skrbi pacijenata, uvesti zakonske obveze procjene nutritivnog statusa svakog bolesnika po njegovu primitku u bolnicu i dom zdravlja i uvesti specijalizirane timove za nutritivnu potporu u svim bolnicama. Vrlo je važno i dodatno educirati medicinske sestre i liječnike o važnosti provedbe procjene nutritivnog statusa rizične grupe bolesnika kao dio rutinske kliničke prakse, propisati standarde kvalitete obroka u staračkim domovima s obzirom na povećani rizik od razvoja pothranjenosti u starijih osoba te uložiti dodatne napore u podizanju svijesti javnosti o problemu pothranjenosti.

 

About alen

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...