Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Hrvatski liječnički zbor ugostio uglednog inovatora, neurologa dr. Josepha Colomba

Hrvatski liječnički zbor ugostio uglednog inovatora, neurologa dr. Josepha Colomba

Dana 23. travnja 2018. godine, neposredno prije sastanka Izvršnog odbora HLZ-a, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ugostio je u prostorima Hrvatskog liječničkog zbora uglednog inovatora, neurologa dr. Josepha Colomba koji od 18. do 24. travnja ove godine boravi u Zagrebu. Dr. Joseph Colombo jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za autonomni živčani sustav te je tom prilikom održao izlaganje na medicinskoj konferenciji Novosti iz nefrologije i arterijske hipertenzije te predavanje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Glavna tema predavanja dr. Colomba jedna je od najnovijih i najinovativnijih tehnologija za neinvazivno mjerenje funkcije autonomnog živčanog sustava (AŽS), softver ANX 3.0. Premda je mjerenje funkcije AŽS u ovom trenutku kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, još prilično rijetko, zbog svojih mnogobrojnih prednosti u posljednjih je dvadesetak godina u eksponencijalnom porastu. Stoga se očekuje da će u skorijoj budućnosti postati uobičajenim dijelom ne samo specijalističkih pregleda (neuroloških, kardioloških, dijabetoloških i mnogih drugih), već i rutinskih pregleda u ordinacijama obiteljske medicine.

Dr. Joseph Colombo je neurolog i inženjer strojarstva i elektrotehnike. Na Rochesterskom sveučilištu u New Yorku je doktorirao na području neuroznanosti i biomedicinskog inženjerstva. Dr. Colombo je trenutno voditelj istraživanja Laboratorija za autonomni živčani sustav Odsjeka za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Drexel u Pennsylvaniji, SAD; medicinski direktor i izvršni dopredsjednik firme ANSAR Medical Technologies; i konzultant za AŽS poliklinike Franklin CardiovascularAssociates u Pennsylvaniji, SAD. Bio je i očekuje da će ponovo biti honorarni profesor medicine i diljem svijeta drži predavanja o poremećajima i kliničkoj primjeni AŽS. Karijera dr. Colomba uključuje 17 godina rada na razvoju sustava za posadu zrakoplova i sustava za održavanje života za NASU, vojsku i Saveznu upravu za civilno zrakoplovstvo SAD-a i na razvoju senzorno-neuralnih proteza uključujući digitalna slušna pomagala, umjetne pužnice, vidne proteze i mjere vestibularnog sustava. Stručnjak je za procesiranje signala. Bio je uključen u razvijanje sustava za telemedicinu. Dr. Colombo je više od 25 godina radio na razvoju tehnologija za AŽS te je provodio istraživanja i objavljivao radove o kliničkoj primjeni i studijama ishoda prilikom primjene neinvazivnog sustava za praćenje AŽS u intenzivnoj skrbi (trauma i sepsa), anesteziologiji, kardiologiji, endokrinologiji, obiteljskoj medicini, internoj medicini, terapiji boli, neurologiji, psihijatriji, pulmologiji i medicini spavanja. (Ko)autor je više od 100 znanstvenih radova, poglavlja u knjigama te nedavno (2015.) objavljenog prvog medicinskog priručnika o kliničkim primjenama i ishodima terapije vođene softverom za neinvazivno praćenje AŽS1. Trenutno sudjeluje u više od pedeset istraživačkih projekata diljem svijeta te daje kliničke konzultacije liječnicima na internacionalnoj razini.

Profesor Željko Krznarić upoznao je dr. Colomba s funkcijom i ulogom Hrvatskog liječničkog zbora te predstavio stručno-znanstveno glasilo HLZ-a Liječnički vjesnik. U ugodnoj atmosferi razgovaralo se o aktualnostima u medicini.

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...