Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Hrvatskom liječničkom zboru dodijeljena Hrvatska državna nagrada

Hrvatskom liječničkom zboru dodijeljena Hrvatska državna nagrada

Hrvatsku državnu nagradu za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike, te općih moralnih i humanih načela Hrvatskom liječničkom zboru dodijelila je Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović

Zagreb, 28. lipnja 2019. – Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, dodijelila je jučer (27. lipnja 2019.) Hrvatskom liječničkom zboru Hrvatsku državnu nagradu, za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike, te općih moralnih i humanih načela. Hrvatskom liječničkom zboru Hrvatska državna nagrada dodijeljena je u u prigodi 145. obljetnice osnivanja, a u ime Zbora primio ju je predsjednik te najstarije hrvatske udruge, prof. dr. Željko Krznarić.

„Iznimna mi je čast bila u ime Hrvatskog liječničkog zbora primiti Hrvatsku državnu nagradu od Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Grabar Kitarović. Ovo je priznanje brojnim generacijama vrijednih, požrtvovnih i savjesnih hrvatskih liječnika, koji su godine svojeg rada posvetile brizi o zdravlju naših sugrađana. Već gotovo stoljeće i pol, kao najstarija nevladina, neovisna strukovna udruga liječnika i stomatologa, predano radimo na razvoju medicinskih znanosti i stručnih znanja, s ciljem unaprjeđenja hrvatskog zdravstvenog sustava i skrbi za naše pacijente i Hrvatska državna nagrada obvezuje nas i dodatno“, izjavio je prilikom dodjele prof. dr. Željko Krznarić.

Od 2002. godine i ustanovljavanja Hrvatske državne nagrade, Hrvatski je liječnički zbor tek deveti koji je tu visoku nagradu primio. Prije Zbora, laureati su bili Matica Hrvatska, akademik Hrvoje Požar (posthumno), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski crveni križ, maestro Milan Horvat (posthumno), Hrvatska vatrogasna zajednica i Medicinski fakultet u Zagrebu.

Hrvatska državna nagrada odjeljuje se jednom godišnje, za Dan državnosti, hrvatskim državljanima i pravnim osobama za zasluge i postignuća u promicanju znanosti, gospodarstva, kulture, umjetnosti, športa i drugih područja društvenog života u Republici Hrvatskoj. Dodjeljuje ju Predsjednica, odnosno Predsjednik Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_07_67_1347.html

x

Check Also

Održan sastanak s glavnim urednikom časopisa Medix

U utorak, 14. ožujka 2023. predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ...