Izdvajamo
Home / Iz središnjice / In memoriam Davorka Dušek

In memoriam Davorka Dušek

IN MEMORIAM

Davorka Dušek

5.10.1980.-29.11.2020.

Dana 30. studenog izgubili smo predivnog čovjeka i stručnjaka, doktoricu Davorku Dušek.

Doktorica Dušek rođena je u Zagrebu 5. listopada 1980, pohađala je II. gimnaziju, završila Medicinski fakultet  2005. godine s Dekanovom nagradom kao najbolji student šeste godine. Željela je postati infektolog i puna entuzijazma počela raditi u Klinici za infektivne bolesti, prvo kao znanstveni novak, a od 2007. postaje specijalizant infektologiju, specijalistički ispit položila je 2012. godine i od tada radi u Zavodu za virusni hepatitis, a od 2015. godine postaje asistent na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Svoj posao infektologa obavlja s veseljem i ljubavlju, pokazuje neopisivu empatiju prema pacijentima, krajnje je požrtvovna i posvećena svakom pacijentu, svaki problem rješava temeljito, predano i do kraja. Najvažnije u njenom poslu bila je briga za pacijente. Stekla je tako brojne prijatelje među kolegama iz drugih ustanova s kojima je surađivala za dobrobit pacijenata, ali i sama je uvijek bila spremna dati savjet, porazgovarati s liječnicima i pacijentima. Zdušno je radila i sa studentima, uvodila ih u tajne infektologije. Boravila je tri mjeseca u Americi u Nacionalnom institutu za zdravlje u Bethesdi, gdje se usavršavala iz područja infekcija u hematoloških pacijenata na poziv profesora Živka Pavletića 2009. godine. Nakon toga stalni je član povjerenstva za cGVHD na KBC-u Zagreb. Objavila je 20 radova u časopisima indeksiranim u bazama PubMed  i Scopus.

Od 2015. godine postaje tajnica infektološke sekcije UEMS-a, i tu brzo stječe velika prijateljstva i ugled, sa svojim blagim i nasmiješenim pristupom otvara srca i duše brojnih europskih kolega. Tijekom te suradnje nastao je važan rad vezan uz razvoj specijalizacije iz infektologije i mikrobiologije u EU: Yusuf, E., Ong, D. S., Martin-Quiros, A., Skevaki, C., Cortez, J., Dedić, K., Maraolo, A. E., Dušek, D., Maver, P. J., Sanguinetti, M., Tacconelli, E., & Trainee Association of the European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) (2017). A large survey among European trainees in clinical microbiology and infectious disease on training systems and training adequacy: identifying the gaps and suggesting improvements. Europ J Clinl Microbiol Infect Dis 2017; 36:233–242.

Uspješno surađuje s kolegama iz EU na izradi zajedničkog pismenog ispita iz infektologije, zadnji webinar moderira 28.11.2020. u 18 sati.

Godine 2012./2013. renoviramo Zavod za virusni hepatitis, promišljamo budućnost i moguću ugrozu od visoko-zaraznih bolesti, prilagođujemo odjel u Jedinicu za striktnu izolaciju, s novim zasebnim liftom,  koji direktno dovodi bolesnike na balkonski ulaz u  obnovljene dvokrevetne sobe s dovodom kisika i zasebnim sanitarnim čvorovima.

Doktorica Dušek zdušno sudjeluju u razradi protokola za prihvat pacijenata od Ebole, MERS-a, SARS-a i drugih tada neidentificiranih prijetnji. Educira brojne kolege u primjeni osobne zaštitne opreme. Educira kolege kako da naprave improvizirane odjele za izolaciju, brojni ju zovu za savjet i ona uvijek nesebično pomaže, bez obzira na radno vrijeme.  Prva ulazi pregledati bolesnike sa sumnjom na MERS, prva ulazi pregledati prvog pozitivnog pacijenta sa SARS.CoV-2 infekcijom 25.2.2020.

Od tada u kontinuitetu do 28.11, radi s bolesnicima s COVID- 19 bolesti, na raznim radilištima Klinike, od Covid-Odjela, opservacijskih kontejnera do kontejnera za trijažu. Počinje se između redaka žaliti na umor i zasićenost, ali posao ne pita, pandemija ne pita, kolege ne pitaju, nemaš COVID, radiš dalje, važno je posložiti prenapeti raspored. A ona ponosno ne traži pomoć, ne traži odmor, a nije bila niti u jednoj samoizolaciji, nije iskoristila niti jedan „time-out“.

I tako u trenu Davorka Dušek nestaje, u ponedjeljak dolazimo na posao, a doktorice Dušek više nema.

Nismo uopće svjesni veličine gubitka. Izgubili smo jedinstvenu osobu koja je svoj mladi život posvetila bolesnicima i prijateljima. Pitanje je možemo li i želimo li nešto naučiti iz ove životne priče.

Počivala u miru Davorka Dušek!

29.11. u našim srcima biti će dan sjećanja na Davorku i ljudsku dobrotu.

 

 

Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med.

x

Check Also

Održan sastanak s glavnim urednikom časopisa Medix

U utorak, 14. ožujka 2023. predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ...