Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Izaslanstvo Hrvatskog liječničkog zbora na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018

Izaslanstvo Hrvatskog liječničkog zbora na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018

Dana 16. studenog 2018. godine održan je tradicionalni XIV. znanstveno-stručni simpozij „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine -dr. Juraj Njavro” u organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

Izaslanstvo Hrvatskog liječničkog zbora na čelu s predsjednikom prof.dr.sc. Željkom Krznarićem i prof.dr.sc. Adrianom Vince, Glavnim tajnikom HLZ-a te nekolicinom članova Glavnog odbora HLZ-a, sudjelovalo je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Simpoziju je nazočio i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministar branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kao i brojni drugi uvaženi gosti. Čelništvo Hrvatskog liječničkog zbora neposredno prije početka skupa, susrelo se s ministrima te mr.sc. Vesnom Bosanac, ravnateljicom Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana kao i predsjednikom podružnice Vukovar HLZ-a, doc.dr.sc. Sinišom Maslovarom. Hrvatski liječnički zbor je iskazao snažnu podršku podružnici Vukovar HLZ-a i bolnici koja je imala izuzetnu ulogu i važnost u Domovinskom ratu.

Hrvatski liječnički zbor je ponosan što je bio pokrovitelj navedenog skupa uz brojne druge institucije RH koje su također prepoznale važnost ovog događaja te iskazale podršku. Uz Hrvatski liječnički zbor pokrovitelji su bili i Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Hrvatska liječnička komora, Akademija medicinskih znanosti, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.

Izuzetna nam je čast istaknuti i da je u ime Predsjednice Republike Hrvatske skupu prisustvovao njezin izaslanik, prof.dr.sc. Andrija Hebrang, ministar zdravstva u vrijeme Domovinskog rata, a aktualni dopredsjednik Senata Hrvatskog liječničkog zbora.

U vrlo emotivnom govoru zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara istaknuo je da je bolnica u Vukovaru uistinu bila srce grada. Liječnici koji su liječili ranjenike s prve crte bojišnice često su puta bili i moralna potpora.

Nakon otvaranja simpozija, uslijedila su stručna predavanja na razne teme: “Dvadeseto stoljeće – stoljeće medicinskoga napretka, 90 godina penicilina“, “Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre / tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991.“, “Plinska gangrena u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.”, “Laboratorijska dijagnostika jučer i danas“, “Organizacija rada operacijskog trakta u Županijskoj bolnici Čakovec“. Nakon predavanja prikazan je dokumentarni film dr. med. Petra Loze, predsjednika Podružnice Zadar HLZ-a pod nazivom “Ratna bolnica Šiška”.

Osim brojnih stručnih predavanja, simpozij je bio prilika za susrete liječnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu s ciljem promicanja činjenica o ulozi i važnosti vukovarske ratne bolnice koja je simbol hrvatske patnje, stradanja, ali i izuzetne hrabrosti.

x

Check Also

Održan sastanak s glavnim urednikom časopisa Medix

U utorak, 14. ožujka 2023. predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ...