Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Međunarodni uspjeh Hrvatskog liječničkog zbora
Preuzeto s Telegram.hr
Preuzeto s Telegram.hr

Međunarodni uspjeh Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatski liječnički zbor s ponosom objavljuje kako je njegova ugledna članica, prof.dr.sc. Nada Čikeš, dr.med. izabrana za dopredsjednicu UEMS-a (Union Europeenne des Medecins Specialistes).
Profesorica Čikeš je dugogodišnji predstavnik Hrvatskog liječničkog zbora u UEMS-u kroz stručna društva HLZ-a, a unatrag godinu dana i kao središnji delegat Hrvatskog liječničkog zbora. Profesorica Nada Čikeš, priznata hrvatska imunologinja i reumatologinja, predsjednica je Povjerenstva za međunarodnu suradnju s UEMS-om koje je Skupština Hrvatskog liječničkog zbora osnovala 3. lipnja 2018. godine. Medicinski fakultet u Zagrebu, vodila je kao prva dekanica u povijesti fakulteta, i to u razdoblju od 2004. do 2009. godine.
Hrvatski liječnički zbor član je European Union of Medical Specialists (UEMS) više od 20 godina. Hrvatski liječnički zbor (HLZ), kao nacionalno reprezentativno tijelo, pridružio se UEMS-u na plenarnoj skupštini održanoj 25. listopada 1996., a punopravni član postao je 1. srpnja 2013.
UEMS je nevladina organizacija koja predstavlja brojne liječničke udruge zemalja članica Europske unije. Edukacija doktora medicine, posebice specijalista, najveća je UEMS-ova briga. UEMS organizira brojne edukacije i seminare vezane za područja koja su od značajne važnosti za medicinu.
Na ovogodišnjem sastanku UEMS-a održanom od 18. do 19. listopada 2019. godine u Londonu, kao predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora sudjelovali su prof.dr.sc. Nada Čikeš, dr.med. i prof.dr.sc. Miroslav Kopjar, dr.med.

Sastanak Vijeća UEMS-a održan je u velebnom prostoru British Medical Association House, što je pridonijelo svečanom ugođaju pri završetku mandata dosadašnjeg predsjedništva UEMS-a i izborima osam članova novog predsjedništva. Odlukom o održavanju sastanka u Londonu, uprava i tijela UEMS-a pokazali su neosporivu povezanost Britanskih kolega s kolegama uključenim u rad UEMS-a i ostalih europskih udruga, posebice u razdoblju neizvjesnosti oko Brexita. Za predsjednika UEMS-a izabran je dosadašnji Generalni tajnik UEMS-a prof. Vassilios Papalois, profesor kirurgije, specijalist konzultant transplantacijske i opće kirurgije u bolnici Hammersmith u Londonu i voditelj Transplantacijskog centra izvrsnosti za visoko rizične i proširene kriterije transplantacije bubrega i pankreasa, predsjednik Europskog društva transplantacije organa (ESOT), član Izvršnog odbora udruženja kirurga UK i Irske itd.
Područje odgovornosti prof.Čikeš obuhvaćat će poslijediplomsko specijalističko usavršavanje u zemljama članicama UEMS-a. Njen izbor se temelji na petogodišnjem iskustvu predsjednice Europskog odbora za reumatologiju i Reumatološke sekcije UEMS-a te njenim aktivnostima u Radnoj skupini za poslijediplomsko specijalističko usavršavanje tijekom sedam godina. U tom je razdoblju sudjelovala u izradi relevantnih dokumenata i strateških stavova UEMS-a.

Čast nam je i zadovoljstvo čestitati članici HLZ-a, uvaženoj prof.dr.sc. Nadi Čikeš, dr.med. na ovom iznimno vrijednom postignuću kao i promociji Hrvatskog liječničkog zbora u Europi.

U Velikoj dvorani doma British Medical Association prof. Čikeš predstavlja svoj program članovima Vijeća UEMS-a i Savjetodavnog odbora UEMS-a u tijeku procesa izbora za nove članove predsjedništva.

U Velikoj dvorani doma British Medical Association prof. Čikeš predstavlja svoj program članovima Vijeća UEMS-a i Savjetodavnog odbora UEMS-a u tijeku procesa izbora za nove članove predsjedništva.

Prof. Romuald Krajewski, aktualni predsjednik UEMS-a, prof. Čikeš i prof. Kopjar u dvorištu doma British Medical Association.

x

Check Also

Održan sastanak s glavnim urednikom časopisa Medix

U utorak, 14. ožujka 2023. predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ...