Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić gostovao je na sastanku Stručnog savjeta Hrvatskoga liječničkog zbora
Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić gostovao je na sastanku Stručnog savjeta Hrvatskoga liječničkog zbora
Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić

Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić gostovao je na sastanku Stručnog savjeta Hrvatskoga liječničkog zbora

Osmi po redu sastanak Stručnog savjeta Hrvatskoga liječničkog održan je u ponedjeljak, 4. travnja ove godine, na temu „Smjernice stručnih društava HLZ-a“. Prepoznavši ulogu Hrvatskoga liječničkoga zbora i njegovih stručnih društava u razvoju i napretku zdravstvene zaštite, ministar doc. dr. sc. Nakić pozvao je sve dionike zdravstva da se pridruže raspravi o pravima i obvezama koji se moraju zagarantirati svim građanima Republike Hrvatske. Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, ravnateljica Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, mag. ing. el., predsjednici stručnih društava HLZ-a, sanacijski upravitelji bolnica i ostali zainteresirani liječnici i cijenjeni kolege.

Sastanak Stručnog savjeta otvorio je prof. dr. sc. Željko Krznarić pozdravivši sve nazočne kolege i istaknuvši važnost tematike i uloge HLZ-a u donošenju smjernica u zdravstvu. Zatim se uvodnim govorom obratio i ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić, osvrnuvši se na brojne poteškoće u zdravstvenom sustavu, brojne nepotrebne pretrage koje predstavljaju teret državnom proračunu te najavio reforme u zdravstvu na kojima se ubrzano radi. Ministar je istaknuo kako je i Hrvatski liječnički zbor jedan od važnih čimbenika zdravstvenog sustava u Hrvatskoj i kao takav, u suradnji s ostalim dionicima i institucijama u području zdravstva, mora konstantno raditi na unapređenju zdravstvene zaštite i skrbi za građane. „Cilj izrade smjernica je da građani dobiju ni mrvicu manje, ali ni mrvicu više. Nadstandard treba definirati struka“ napominje ministar. Također, stavio je naglasak na značajna sredstva iz fondova Europske unije koja će biti dostupna Hrvatskoj i upravo zbog toga moraju napraviti jasne i strogo definirane smjernice kako bi svi građani dobili jednaku skrb. Važno je spriječiti odljev liječnika iz Hrvatske i omogućiti im da rade izvan radnog vremena jer to, osim zadovoljstva i motiviranih liječnika, označava i podizanje razine kvalitete zdravstvenih usluga. „Moramo izgraditi sustav koji će biti održiv i stabilan za dobrobit naših liječnika i građana“ ističe ministar doc. dr. sc. Nakić.

Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić gostovao je na sastanku Stručnog savjeta Hrvatskoga liječničkog zbora

Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić

Nakon poticajnih riječi ministra zdravlja, prof. dr. sc. Željko Krznarić kratko je prikazao rad Hrvatskoga liječničkog zbora i njegovih stručnih društava na smjernicama u zdravstvu kroz posljednjih 12 godina. Od 2004. godine pa sve do danas izdana je 71 Smjernica u čijoj je izradi sudjelovalo više od polovine stručnih društava i mnogi članovi HLZ-a, pojedinačno ispred brojnih zavoda, klinika i sl. Većina smjernica nalazi se u Zborniku smjernica stručnih društava HLZ-a, a tiskane su u Liječničkom vjesniku, stručnom glasilu HLZ-a. Također, postoje i brojne smjernice stručnih društava HLZ-a koje su tiskane u drugim stručnim i znanstvenim časopisima.

Prvi dopredsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof. dr. sc. Boris Brkljačić zatim je pozvao ministra zdravlja, ravnateljicu HZZO-a, predsjednika HLZ-a da i sve nazočne kolegice i kolege liječnike da mu se pridruže u raspravi o primjeni donesenih Smjernica u praksi. U aktivnoj i vrlo živoj raspravi istaknuli su se brojni problemi, poput nedovoljne informatizacije liječničke djelatnosti, nejasno definiranih smjernica, nepostojanje kontrole njihova provođenja i mnogih drugih. To su problemi na kojima se pod hitno mora poraditi, ali potrebna je suradnja i struke i zdravstvenih institucija na nacionalnoj razini kako bi se pronašlo najpogodnije rješenje. Smjernice trebaju biti kratke, jasne i jednostavne te trebaju sadržavati potrebne upute o obradi i liječenju pacijenata, a neizostavno je utvrditi sustav kontrole njihove primjene. Stručna društva HLZ-a pokazala su veliki interes za izradom smjernica i međusobnom suradnjom.

About alen

x

Check Also

Intervju – prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. – Večernji list