Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Mogućnosti radiološkog razlikovanja degenerativnih od upalnih zglobnih bolesti bile su tema tribine Akademije medicinskih znanosti Hrvatske
Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić
Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

Mogućnosti radiološkog razlikovanja degenerativnih od upalnih zglobnih bolesti bile su tema tribine Akademije medicinskih znanosti Hrvatske

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske održala je tribinu na temu „Mogućnosti radiološkog razlikovanja degenerativnih od upalnih zglobnih bolesti“ 25. listopada 2016. godine u Hrvatskome liječničkom zboru. Tribinu je otvorila predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić predstavivši gošću, predavačicu prof. dr. sc. Kristina Potočki koja je brojnim slikovnim primjerima prikazala zglobne bolesti te na što treba obratiti pažnju prilikom pregleda i dijagnostike.

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

Prof. dr. sc. Kristina Potočki

Prof. dr. sc. Kristina Potočki

Kako objašnjava prof. dr. sc. Potočki, osteoporoza je degenerativna bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti. Preciznije, to je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Osteoporoza spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a ženska populacija čini čak  80 posto svih oboljelih. Prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti najčešće su i najopasnije komplikacije ove bolesti. Prema znanstvenim podacima i predviđanjima procjenjuje se da od 8 do 10 posto svjetske populacije pati od osteoporoze, a u sljedećih 20 godina taj bi se broj trebao udvostručiti. „Moderni stil života, koji sve više isključuje kretanje i pravilnu prehranu, pogoduje razvoju bolesti, a liječenje zahtijeva dugotrajnije napore. Promjena životnih navika, redovita fizička aktivnost, zdrava i uravnotežena prehrana te izbjegavanja alkohola, pušenja i kofeina prvi su izbor u rješavanju ove globalne bolesti“ naglašava prof. dr. sc. Potočki.

Nadalje, kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, njihovog oticanja, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije naziva se reumatoidni artritis, objašnjava prof. dr. sc. Potočki. Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem, a jednako kao i osteoporoza, češće pogađa žene. Simptomi poput malaksalosti, gubitka tjelesne težine i groznice mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa, a jasno karakterističan simptom je jutarnja ukočenost. Svojevrsni pandan reumatoidnom artritisu je juvenilni reumatoidni artritis, odnosno artritis koji zahvaća djecu i mlade.  U oko 40 posto djece bolest zahvaća samo nekoliko zglobova, a u drugih 40 posto pogađa brojne zglobove. U preostalih 20 posto oboljelih razvije se sistemska bolest koja pogađa cijeli organizam, ne samo zglobove. Sve tri vrste juvenilnog reumatoidnog artritisa jednako zahvaćaju i djevojčice i dječake, a lijekovi su ti koji se pripisuju u terapiji.

Nakon održanog predavanja uslijedila je aktivna rasprava na kojemu su liječnici razmjenjivali svoja svakodnevna iskustva i raspravljali nova znanja i spoznaje u području medicine.

About alen

x

Check Also

Intervju – prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. – Večernji list