Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Održan sastanak Glavnog odbora HLZ-a u Podružnici Krapinsko-Zagorskoj

Održan sastanak Glavnog odbora HLZ-a u Podružnici Krapinsko-Zagorskoj

U subotu, 28.rujna 2019. godine održan je sastanak Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora u Podružnici Krapinsko-zagorskoj. Sjednica je održana u Općoj bolnici Zabok uz prisustvo ravnatelja gospodina Tihomira Vančine, dipl.oec. i zamjenice Ljiljane Družinec-Hršak, dr. med koji su upoznali članove Glavnog odbora HLZ-a s radom bolnice. Predsjednica Podružnice Krapinsko-zagorske dr. Jasna Gmajnički istaknula je poteškoće s kojima se suočava Podružnica i njezini liječnici.

Predsjednik HLZ-a, prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. u sklopu sastanka predstavio je Hrvatsku državnu nagradu članovima Glavnog odbora. Hrvatsku državnu nagradu za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike, te općih moralnih i humanih načela Hrvatskom liječničkom zboru dodijelila je Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović 27. lipnja 2019. Hrvatska državna nagrada dodijeljena je u prigodi 145. obljetnice osnivanja, a u ime Zbora primio ju je predsjednik te najstarije hrvatske udruge, prof. dr. Željko Krznarić. Od 2002. godine i ustanovljavanja Hrvatske državne nagrade, Hrvatski je liječnički zbor tek deveti koji je tu visoku nagradu primio. Prije Zbora, laureati su bili Matica Hrvatska, akademik Hrvoje Požar (posthumno), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski crveni križ, maestro Milan Horvat (posthumno), Hrvatska vatrogasna zajednica i Medicinski fakultet u Zagrebu. Hrvatska državna nagrada dodjeljuje se jednom godišnje, za Dan državnosti, hrvatskim državljanima i pravnim osobama za zasluge i postignuća u promicanju znanosti, gospodarstva, kulture, umjetnosti, športa i drugih područja društvenog života u Republici Hrvatskoj. Dodjeljuje ju Predsjednica, odnosno Predsjednik Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.  Glavni odbor je iskazao iznimno zadovoljstvo zbog postignuća Hrvatskog liječničkog zbora.

Predsjednik HLZ-a pokazao je i članovima Glavnog odbora HLZ-a Rujansku izjavu o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva. Izvršni odbor Hrvatskog liječničkog zbora održao je u utorak, 10.9.2019. sastanak s Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskim liječničkim sindikatom. Pripremljena je zajednička izjava za medije povodom spomenutog sastanka. Predsjednici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u utorak su od Vlade zatražili izradu nacrta Zakona o plaćama liječnika ili Strukovnog ugovora do kraja ove godine. HLK, HLS i HLS su na sastanku izvršnih tijela ove tri asocijacije usvojile dokument „Rujanska izjava o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva“, kojim upozoravaju na neodrživost sadašnjeg stanja hrvatskog liječništva i sustava zdravstva. Tri krovne liječničke asocijacije pozivaju Vladu da, u dijalogu s predstavnicima liječničke struke, žurno krene s rješavanjem problema hrvatskog liječništva i odmah osnuje mješovitu radnu skupinu koja bi do kraja 2019. godine izradila nacrt Zakona o plaćama liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. Čelništvo ovih asocijacija, koje okupljaju sve hrvatske liječnike, traže da zakon ili ugovor budu doneseni još za mandata ove Vlade jer je rješavanje problema liječništva usko povezano s  nastavkom pružanja kvalitetne i ujednačeno dostupne zdravstvene skrbi pučanstvu.

Glavni odbor je aklamacijom podržao dosadašnji rad predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora i Izvršnog odbora HLZ-a.

Nakon radnog dijela druženje se nastavilo u neformalnom okružju.

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...