Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Održana 127. Skupština Hrvatskoga liječničkog zbora

Održana 127. Skupština Hrvatskoga liječničkog zbora

Nakon završene 10. sjednice Glavnoga odbora Hrvatskoga liječničkog zbora u mandatnom razdoblju 2017.-2021., u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog doma održana je i 127. redovita, izvještajna godišnja Skupština HLZ-a. Skupštinu su otvorili Zagrebački liječnici pjevači po prvi puta u mješovitom sastavu, izvedbom prigodnog glazbenog programa kojim su zavrijedili oduševljenje svih prisutnih i gromoglasni pljesak.

Nakon liječnika pjevača, održana je minuta šutnje za sve preminule članove Hrvatskoga liječničkog zbora u proteklom razdoblju. Potom se pozdravnim riječima prisutnim delegatima obratio predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić zahvalivši na odazivu članova u tako velikom broju. S ponosom u glasu osvrnuo se na sva postignuća i djelovanja Hrvatskoga liječničkog zbora koji uvijek nastoji biti i je potpora svim kolegama liječnicima u napretku liječničke struke.

Nakon uvodnog govora, radni dio skupštine vodio je predsjednik radnog predsjedništva, dr. Renato Mittermayer.  Predstavljena su izvješća predsjednika HLZ-a prof. dr. sc. Željka Krznarića i Nadzornog odbora HLZ-a. Rizničarka prim. Viktorija Bradić, dr.med. iznijela je financijsko izvješće te izvješće neovisnog revizora za 2018. , a potom i financijski plan za 2020. koji su obveza usvajanja temeljem Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Izvješće rizničarke jednoglasno je usvojeno.

Skupština je  na prijedlog Glavnog odbora HLZ-a potvrdila i novu predsjednicu Suda Časti, prof.dr.sc. Marinku Mravak Stipetić, dr.med.dent. koja će dužnost obnašati pola mandata, odnosno do redovne izborne skupštine kada će se ponovno birati predsjednik Suda Časti kao i njegovi članovi.

Zatim su predstavljena izvješća Glavnog tajnika HLZ-a, prof.dr.sc. Adriane Vince,  predsjednika Stručnog savjeta HLZ-a prof. dr. sc. Krešimira Rotima, urednika Liječničkog vjesnika prof. dr. sc. Branimira Anića i urednika ASCRO prof. dr. sc. Hrvoja Brkića, Senata HLZ-a te Povjerenstava HLZ-a. Na samoj skupštini predstavljeni su i dobitnici odličja Hrvatskog liječničkog zbora za 2018. godinu. Usvojeno je ukupno 86 od 92 pristigla prijedloga. Odobreno je 7 odličja Začasnog članstva, 13 odličja Ladislav Rakovac, 17 Povelja te isto toliko Diploma,  24 Zahvalnice,  a posebno veseli činjenica da je odobreno 4 odličja Spomen zahvalnica HLZ-a za što je potrebno 60 godina neprekidnog članstva u Hrvatskom liječničkom zboru.

Skupština HLZ-a je također usvojila prijedlog prof.dr.sc. Zvonimira Kaića, dr.med.dent. o obilježavanju Dana Hrvatskoga liječničkog doma.  Hrvatski liječnički dom u Šubićevoj 9 u Zagrebu, svečano je otvoren 30. siječnja 1937. godine. Prihvaćen je prijedlog da se utemelji Dan Hrvatskog liječničkog doma – 30. siječanj tekuće godine, kao sjećanje na svečano otvorenje zgrade, kada je prema kroničarima bio prisutan “sav” Zagreb.

Na prijedlog prim. Miroslava Venusa, dr.med., predsjednika Hrvatskoga epidemiološkog društva HLZ-a, Skupština HLZ-a jednoglasno je podržala aktivnosti svih stručnih društava u promicanju svijesti o važnosti cijepljenja.

x

Check Also

Održan sastanak s glavnim urednikom časopisa Medix

U utorak, 14. ožujka 2023. predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ...