Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Održana edukacija za razvoj kliničkih smjernica po uzoru na međunarodnu metodologiju

Održana edukacija za razvoj kliničkih smjernica po uzoru na međunarodnu metodologiju

U suradnji s Ministarstvom zdravstva Hrvatski liječnički zbor je oformio tim za izradu kliničkih smjernica koji je pohađao edukaciju koja se održala u Londonu od 11. do 21. lipnja 2018. Program edukacije o postupku i metodama donošenja kliničkih smjernica po uzoru na međunarodnu metodologiju organizirali su stručnjaci Nacionalnog udruženja za smjernice (National Guideline Alliance) Kraljevskog fakulteta porodničara i ginekologa (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) u Londonu koji imaju višegodišnje iskustvo na području edukacije i kreiranja kliničkih smjernica.
Kliničke smjernice temeljni su dokumenti koji definiraju specifične praktične preporuke i standardne postupke u odabranim temama kliničkog rada i postupanja svakog liječnika u pojedinim kliničkim područjima. Svrha im je standardizacija i optimizacija kriterija i postupaka dijagnostike, liječenja i praćenja pacijenata te smanjenje troškova zdravstvenog sustava. Svrha smjernica je i smanjiti neopravdani pritisak na zdravstvenu zaštitu na sekundarnoj i tercijarnoj razini te dio zdravstvenih poteškoća pacijenata riješiti na primarnoj razini zdravstvene zaštite te time smanjiti liste čekanja u bolnicama, a neposredno racionalizirati potrošnju unutar zdravstvenog sustava u RH.
Održanu edukaciju popratio je na svojoj web stranici i Royal College of Obstericians and Gynaecologists, a više o navedenom možete pronaći na slijedećem linku:
https://www.rcog.org.uk/en/about-us/nga/nga-news/guideline-training-croatian-medical-association/

S lijeva na desno: Martina Bogut-Barić, mag.oec., Ministarstvo zdravstva; Maja Vajagić, dr.med., Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje; prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med., Glavni tajnik HLZ-a, Katharina Dworzynski, Guideline Lead of NGA; prof.dr.sc. Ratko Matijević, član HLZ-a; Ivona Matišić, mag.oec., Voditelj ureda Središnjice HLZ-a; Sara Cobal, mag.nutr., koordinatorica za izradu kliničkih smjernice HLZ-a; Viktor Domislović, dr.med., član HLZ-a; Vanessa Delgado Nunes, Guideline Lead of NGA

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...