Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora imenovan rizničarem Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, ESPEN)
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora i rizničar ESPEN-a i prof. Matthias Pirlich, glavni tajnik ESPEN-a
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora i rizničar ESPEN-a i prof. Matthias Pirlich, glavni tajnik ESPEN-a

Predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora imenovan rizničarem Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, ESPEN)

 

U ponedjeljak, 20. rujna 2016., u sklopu 38. kongresa ESPEN-a održanog u Danskoj, prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr. med., FEBGH, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, ali i Hrvatskog društva za kliničku prehranu HLZ-a, izabran je na Glavnoj skupštini za rizničara ESPEN-a. Funkcija rizničara je jedna od čelnih i ključnih funkcija ESPEN-a s mandatom u trajanju od četiri godine. U narednom razdoblju, osim prof.dr.sc. Željka Krznarića, ESPEN će voditi prof.  Andre van Gossum, predsjednik ESPEN-a i prof. Matthias Pirlich, Glavni tajnik ESPEN-a.

ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) je strukovno udruženje osnovano 1980. godine koje okuplja liječnike, farmaceute, dijetetičare i nutricioniste i druge zdravstvene djelatnike uključene u skrb o prehrani bolesnika. Misija ESPEN-a je promicanje znanstvenih istraživanja na području kliničke prehrane i metabolizma, promicanje važnosti cjeloživotne edukacije, te kontinuirano objavljivanje smjernica koje osiguravaju optimalnu kliničku skrb i kontrolu kvalitete skrbi bolesnika.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić ima iskustvo u vođenju regionalnih znanstvenih i stručnih udruženja te interesnih skupina za područje kliničke prehrane. Osim funkcije predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić je i Pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju kao i Odjela za kliničku prehranu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Kao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svoje znanje o kliničkoj prehrani i metabolizmu prenosi i mlađim naraštajima. Imenovanje rizničarem ESPEN-a, kruna je pionirskog 25-godišnjeg rada na području kliničke prehrane prof. dr. sc. Željka Krznarića te ujedno iznimna čast i potvrda kvalitete njegovog cjeloživotnog rada. Ne sumnjamo da će prof.dr.sc. Željko Krznarić svoju funkciju obavljati časno i odgovorno s ciljem promicanja cjeloživotnog učenja kojima se ukazuje na najnovije znanstvene i stručne spoznaje na području kliničke prehrane.

Ivona Matišić, mag.oec.

x

Check Also

Intervju – prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. – Večernji list