Izdvajamo
Home / Arhiva / Preminula Vesna Bosanac, dr.med.

Preminula Vesna Bosanac, dr.med.

Damir Krajač/Cropix
Fotografija preuzeta s: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska

Obavještavamo Vas da je nakon duge i teške bolesti, danas 21. ožujka 2022. godine preminula uvažena članica Hrvatskoga liječničkog zbora, Vesna Bosanac, dr.med.

Dr. Bosanac bila je vukovarska ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice te prije svega heroina Domovinskoga rata. Rođena je 1949. godine u Subotici. Ravnateljicom Medicinskog centra Vukovar postala je 24. srpnja 1991. godine kada su počele pripreme za ratnu agresiju koja se pripremala u okolici Vukovara. Vodila je bolnicu kroz cijelo razdoblje borbe za Vukovar organizirajući njen rad u vrlo teškim ratnim uvjetima. Dr. Bosanac, po struci liječnik pedijatar, čitavo vrijeme izvještavala je pismima o teškoj situaciju u bolnici u kojoj je ostala do samog pada grada, a nakon čega je bila odvedena i zatočena u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, zatim u Beogradu. Vraćena je u Hrvatsku na razmjeni 1991. godine. Godine 1997. vratila se u Vukovar te ponovno preuzela dužnost ravnateljice koju je obnašala do samog odlaska u mirovinu. Za svoje zasluge i izniman doprinos odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. godine primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar.

Aktivna članica Hrvatskoga liječničkog zbora u Podružnici Vukovar bila je od 1979. godine. Dobitnica je odličja Povelje Hrvatskog liječničkog zbora 1994. godine, a zatim i odličja Ladislav Rakovac kao i pripadajuće medalje.

 

 

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...