Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Preminuo prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, dr.med.

Preminuo prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, dr.med.

IN MEMORIAM

Prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, dr. med.

Dana 26. siječnja 2021. godine  u 75. godini života preminuo je prim.mr.sc. Egidio Ćepulić, dr. med.,  prvi predsjednik obnovljene Hrvatske liječničke komore te istaknuti dugogodišnji dužnosnik Hrvatskog liječničkog zbora. Pamtit ćemo ga kao karizmatičnog i energičnog vizionara, koji je dao nemjerljiv doprinos liječničkom stručnom i strukovnom organiziranju u samostalnoj Hrvatskoj.

Prim.mr.sc. Egidio Ćepulić rođen je u Zagrebu 1946. godine gdje je  maturirao na Klasičnoj gimnaziji  i   završio Medicinski fakultet. Stupanj magistra znanosti stekao je 1980. godine, a naslov primarijusa 1986. godine. Specijalizirao je radioterapiju i onkologiju. Radio je na Zavodu za kliničku onkologiju, a zatim u Centru za ginekološki karcinom Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb. Bio je voditelj Odsjeka za kemoterapiju i pročelnik Odjela za radioterapiju, radio je na radioterapijskim odjelima Klinike za tumore, a potom i na radioterapijskom odjelu u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu  KBC  „Sestre milosrdnice“. Od 1995. godine radi u vlastitoj specijalističkoj onkološkoj ordinaciji, a i dalje kao konzultant Klinike za tumore u Zagrebu.

Stručno se usavršavao u Velikoj Britaniji i Francuskoj, sudjelovao na brojnim međunarodnim skupovima i kongresima, autor je brojnih članaka i poglavlja u knjigama iz područja ginekološke, dječje i urološke onkologije. Od kraja sedamdesetih godina sudjeluje u nastavi na Medicinskom fakultetu kasnije i nastavi studija radiologije na Visokoj zdravstvenoj školi za predmet Radioterapija i onkologija za koji je 2000. godine izabran za višeg predavača. Značajno je unaprijedio teoretsku, a posebno praktičnu nastavu iz područja radiologije i radioterapije, primjenjujući najsuvremenije metode i tehnike.

Osim stručnih, znanstvenih i nastavnih aktivnosti bio je vrlo aktivan u strukovnim organizacijama i humanitarnim udrugama. Bio je tajnik, a nakon toga predsjednik Hrvatskog društva za radioterapiju i onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora te predsjednik zagrebačke podružnice Zbora. Za rad u Hrvatskom liječničkom zboru odlikovan je najvišim zborskim odlikovanjima: „Ladislav Rakovac“ i „Začasni član“.

Početkom devedesetih bio je nositelj inicijative za obnovu rada Hrvatske liječničke komore, a nakon ponovnog pokretanja Komore 1995. godine postao je njezin prvi predsjednik. Dužnost predsjednika HLK obnašao je u dva mandata, do 2003. godine. Pod njegovim vodstvom HLK se ustrojila, afirmirala te pozicionirala kao nezaobilazni čimbenik u zdravstvenoj administraciji, ali i šire u društvenom kontekstu. Postavljajući zahtjevan radni tempo svojim suradnicima uspio je u dva mandata Komoru izgraditi u stabilnu respektabilnu instituciju. Nakon 2003. i nadalje je aktivno participirao u radu krovnih strukovnih liječničkih organizacija. Povodom 25 godina obnove rada,  godine 2020.,  Izvršni odbor HLK ga je odlikovao „Poveljom za posebne zasluge“.

Unatoč dobi, primarijus Ćepulić nikada se zapravo nije umirovio već je do kraja života bio profesionalno i stručno aktivan. Njegovim odlaskom hrvatska medicina izgubila je doajena onkološke struke, ali i velikog čovjeka, vizionara, koji je dao nemjerljiv doprinos liječničkom strukovnom organiziranju u samostalnoj Hrvatskoj.

Svi koji su poznavali  primariusa Ćepulića,  pamtit će ga kao  plemenitu osobu, gospodina koji je imao dušu i koji se u potpunosti posvetio svakom svom pacijentu, čovjeka koji je bio tu za svakog u potrebi. Njegova  vedrina, dobronamjernost i  pozitivna  energija sasvim sigurno neizmjerno će nedostajati  svima  koji su uz njega kročili stazom života.

Dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK                                Prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ

 

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...