Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Preminuo prof. dr. sc. Mirko Gjurašin, dr.med., ugledni član Hrvatskog liječničkog zbora

Preminuo prof. dr. sc. Mirko Gjurašin, dr.med., ugledni član Hrvatskog liječničkog zbora

Sa žaljenjem Vas obavještavamo kako je u subotu 11. srpnja 2020. godine preminuo prof.dr.sc. Mirko Gjurašin, dr.med. nakon duge i teške bolesti.

Prof. dr. sc. Mirko Gjurašin rođen je 1935. godine u Našicama, a 1960. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru je započeo u Domu zdravlja u Daruvaru, a istodobno bio i voditelj Dispanzera za dječje bolesti i prenatalnu skrb. Od 1968. godine bio je na čelu internoga odjela u Općoj bolnici u Novoj Gradiški.

Od 1978. vodio je Odjel za intenzivnu skrb Klinike za unutarnje bolesti Rebro, a potom je 1979. godine izabran za ravnatelja KBC-a u Zagrebu. Prof. dr. sc. Gjurašin 1983. godine osnovao je prvi Zavod za hitnu i intenzivnu medicinu internističke struke u Hrvatskoj te postao i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za internu medicinu.

Profesor Gjurašin je bio predsjednik Zbora liječnika Hrvatske od 1989. do 1992. godine. Od 2015. godine bio je i član Senata Hrvatskog liječničkog zbora. Također je i osnivač i počasni predsjednik Hrvatskoga društva za intenzivnu medicinu Hrvatskoga liječničkog zbora. Dobitnik je medalje i odličja „Ladislav Rakovac“ za dugogodišnje članstvo i utvrđeni doprinos unapređenju rada HLZ-a u stručnom i znanstvenom pogledu. Objavio je oko 230 stručnih i znanstvenih radova.

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...