Izdvajamo
Home / Iz središnjice / PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Obraćamo Vam se ovim putem kako bismo oštro osudili nedavnu izjavu gospodina Igora Peternela, dopredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, objavljenu na društvenim mrežama, a koju su prenijeli brojni portali.

Gospodin Igor Peternel uslijed subjektivnog iskustva na hitnom prijemu uvrijedio mlade liječnike specijalizante nazvavši ih „dječurlijom koja se igra doktora“. Naime, specijalizanti u Republici Hrvatskoj su diplomirani liječnici s licencom, odnosno odobrenjem za samostalni rad. Specijalizanti su vrlo kvalitetni mladi ljudi željni znanja koji zaslužuju najveće poštovanje, kako zbog cjeloživotnog i mukotrpnog obrazovanja, tako i zbog činjenice da rade u izuzetno stresnim i napornim uvjetima. Ovakav istup gospodina Igora Peternela  nepotrebno stvara iskrivljenu sliku zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj te širi dezinformacije u javnosti, stvarajući nesigurnost i narušavajući povjerenje u zdravstveni sustav. Važan i težak posao mladih liječnika specijalizanata koji svakodnevno spašavaju živote u bolnicama ne smije se podcjenjivati, osobito iz razloga što se radi o liječnicima koji predstavljaju budućnost zdravstvenog sustava, stoga svaki neutemeljeni istup može imati dalekosežne posljedice na mlade, motivirane i ambiciozne ljude. Specijalizanti su mladi liječnici koji u svakom trenutku i kontinuirano brinu o pacijentima u hitnim službama naših bolnica i snose jedan od najvećih tereta u zdravstvenom sustavu. U hitnoj službi dostupne su samo određene pretrage koje služe dijagnosticiranju životno ugroženih stanja, dok pretrage koje navodi gospodin Igor Peternel nisu dio opsega posla u hitnoj službi. Osim toga mladi liječnici specijalizanti se u donošenju kompleksnih odluka konzultiraju sa starijim liječnicima specijalistima s dugogodišnjim iskustvom čime se podiže kvaliteta zdravstvene skrbi.

Nadalje, izjava gospodina Igora Peternela da je „našao vezu“ je također neprihvatljiva iz razloga što se radi o javnom priznanju kaznenog dijela i što šalje krivu poruku o nejednakosti pacijenata i različitoj dostupnosti zdravstvene zaštite.

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) najstarija je neprofitna, nevladina, samostalna i neovisna strukovna udruga liječnika i stomatologa, osnovana na tlu Hrvatske 26. veljače, 1874. godine, te tako djeluje neprekidno i neovisno već 144 godine na ovim prostorima. Hrvatski liječnički zbor ima 26 podružnica i 151 stručno društvo. Članstvo Hrvatskog liječničkog zbora broji preko 10.500 aktivnih članova od kojih su brojni upravo mladi liječnici.

Hrvatski liječnički zbor oštro osuđuje napad gospodina Igora Peternela na mlade liječnike specijalizante koji se uz velik opseg posla kontinuirano trude pružiti stručnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb na iznimno visokoj razini.

Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med.
predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

 

[pdf-embedder url=”https://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2018/08/HRVATSKI-LIJEČNIČKI-ZBOR-PRIOPĆENJE-ZA-JAVNOST.pdf” title=”HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR – PRIOPĆENJE ZA JAVNOST”]
x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...