Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Prof. dr. sc. Andrija Hebrang novi je član Senata HLZ-a

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang novi je član Senata HLZ-a

Na poziv predsjednika Hrvatskoga liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željka Krznarića i predsjednika Senata HLZ-a, prof. dr. sc. Andrije Pavića prošli je tjedan u Hrvatskome liječničkom zboru gostovao prof. dr. sc. Andrija Hebrang. Tom mu je prigodom obznanjeno da je izabran za novog člana Senata HLZ-a, čime je prof. dr. sc. Hebrang bio iskreno počašćen i duboko se zahvalio na iskazanoj časti. Prisjećajući se zdravstva i prilika tijekom Domovinskog rata, razgovarali su i o knjizi koja izlazi povodom 25. obljetnice zdravstva u Domovinskom ratu.

Knjiga naziva „Hrvatski sanitet u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“ jest monografija o ratnom sanitetu čiji je glavni urednik prof. dr. sc. Hebrang. U opširnom memorijalnom djelu nalaze se radovi preko stotinjak autora i koautora koji su bili voditelji sanitetskih jedinica u Republici Hrvatskoj. „U uvodu knjige opisuju se atmosfera koja je dovela do rata, način pripreme sanitetske službe te nastanak Glavnog stožera saniteta Hrvatske. Kroz zasebna poglavlja mnoštva autora opisuju se organizacija i funkcioniranje pojedinih ratnih bolnica, sanitet u vojnim bolnicama, sanitet MUP-a te suradnja sa sanitetom Hrvatskog vijeća obrane u Bosni i Hercegovini“ ističe prof. dr. sc. Hebrang. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te novinar Tihomir Dujmović. Knjiga će biti predstavljena 17. studenoga u Vukovaru u okviru XI. znanstveno-stručnog simpozija „Ratna bolnica Vukovar 1991. godina – dr. Juraj Njavro“.

Nina Aušperger, mag. nov.

Andrija Hebrang novi član Senata HLZ-a

Prof. dr. sc. Andrija Pavić, prof. dr. sc. Željko Krznarić, prof. dr. sc. Andrija Hebrang

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...