Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Prof.dr.sc. Sanja Kolaček izabrana za predsjednicu Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN)

Prof.dr.sc. Sanja Kolaček izabrana za predsjednicu Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN)

Na nedavno održanom 51. godišnjem kongresu Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu prof.dr.sc. Sanja Kolaček izabrana je za njegovu novu predsjednicu, velikom većinom glasova.

Europsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) vodeće je svjetsko udruženje koje okuplja kliničare i znanstvnike iz područja pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i prehrane. Postati predsjednik ovog europskog društva je neizmjerno veliki uspjeh. To je ne samo nagrada prof.dr.sc. Kolaček za njen dosadašnji znanstveni i stručni rad, nego i potvrda da je, osim u Hrvatskoj i u Europi priznata kao vodeći stručnjak u pedijatrijskoj gastroenterologiji.

Profesorica Sanja Kolaček je naslovni redoviti profesor pedijatrije u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i poremećaje prehrane i predstojnica Klinike za pedijatriju na Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Profesorica Kolaček  članica je različitih hrvatskih i europskih strukovnih udruženja u kojima je obnašala brojne funkcije između kojih se posebno izdavaja: do-predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva, predsjednica Hrvatskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, generalni tajnik ESPGHAN-a, članica Odbora za prehranu ESPGHAN-a i članica upravnog tijela United European Gastro Federation (UEG General Assembly). Glede tiskovnih aktivnosti obnaša ulogu pomoćnika urednika Journal of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition i  član je uredničkog odbora Journal of Crohn’s and Colitis.

Njezin glavni klinički interes jesu kronične enteropatije i kronično zatajenje tankog crijeva, klinička prehrana i prehrana zdrave djece, dok su predmet znanstvenog interesa celijakija, kronične upalne bolesti crijeva, probiotici i pothranjenost u bolesne djece. Profesorica Kolaček učinila je značajne stručne iskorake, između ostalog započela je dugotrajnu parenteralnu prehranu, uvela kućnu parenteralnu prehranu u skrb djece te, zajedno s drugim vodećim svjetskim centrima, započela intestinalnu rehabilitaciju u djece sa zatajenjem crijeva.

Publicirala je više od 300 radova u stručnim časopisima od koji je 115 tiskano u časopisima koji se citiraju u Current Content, glavni je urednik nekoliko knjiga i autor brojnih poglavlja u udžbenicima domaćih i uglednih stranih izdavača te recenzent u više europskih časopisa koji se bave prehranom, gastroenterologijom i pedijatrijom. O važnosti njezina znanstvena rada govori i činjenica da ima preko 4500 citata te da joj je trenutni H-indeks 30.

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...