Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Program prevencije pretilosti djece školske dobi Petica – igrom do zdravlja nastavlja s provedbom
Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa
Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender

Program prevencije pretilosti djece školske dobi Petica – igrom do zdravlja nastavlja s provedbom

U Hrvatskome liječničkom zboru u četvrtak, 15. listopada 2015., najavljen je nastavak provedbe javnozdravstvenog programa prevencije pretilosti djece školske dobi PETICA – igrom do zdravlja. Program, koji je počeo s provedbom prošle školske godine u osam zagrebačkih osnovnih škola, proširio se na šesnaest škola te ove godine obuhvaća preko pet tisuća pet stotina dionika.

Nakon prošlogodišnjeg pilot projekta, ove će školske godine javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja obuhvatiti čak 5500 roditelja, djece, učitelja i drugih članova zajednice. Program će se provoditi u drugim i trećim razredima 16 osnovnih škola u Zagrebu, ali i u sklopu odabranih predškolskih aktivnosti i javnih događaja. Kroz edukaciju djece, njihovih roditelja i učitelja naglašava se važnost pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe za pravilan rast i razvoj. Program je potaknut zabrinjavajućim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje koji pokazuju da 26,4 posto djece školske dobi ima prekomjernu masu, dok je 11,2 posto djece pretilo. Na zabrinjavajuće prehrambene navike ukazuje činjenica da svega 56 posto djece svakodnevno doručkuje tijekom radnog tjedna, dok 76 posto djece ne konzumira preporučen unos povrća, a 66 posto ne konzumira preporučen unos voća. Djeca se iznimno malo kreću pa se tako svega 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću u trajanju od preporučenih sat vremena.

„U istraživanju koje smo proveli, nakon svega šest mjeseci provedbe programa, tijekom prošle školske godine, zabilježen je znatan napredak – 97,6 % učenika uključenih u program zna koliki je preporučeni dnevni unos voća, te 15 % više učenika zna koliki je preporučeni dnevni unos vode. Ukupno je broj točnih odgovora povećan za 10% kod učenika uključenih u program i to u segmentima povezanim uz znanje o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti te uz promjenu životnih navika.” izjavila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Program je dio međunarodne mreže EPODE (EIN), nevladine organizacije, čiji cilj je podizanje svijesti opće javnosti o problemu prekomjerne tjelesne mase i pretilosti, koju čine slični programi u 29 zemalja diljem svijeta te uključuje više od 200 milijuna ljudi. U Hrvatskoj ga provodi Hrvatski liječnički zbor u suradnji s brojnim institucijama i priznatim stručnjacima.

„U proteklih 141 godinu, od 1874. Hrvatski liječnički zbor sustavno skrbi ne samo o liječničkoj zajednici već, ponajprije, o zdravlju naroda. Rast i razvoj djeteta, uz usvajanje zdravih životnih navika, pravilne prehrane, igre i tjelesne aktivnosti, najbolji su način prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Ova društveno prihvatljiva intervencija u školski program, obitelj i zajednicu u konačnici dovodi do smanjenja stope prekomjerne tjelesne težine, kroničnih srčanih bolesti, dijabetesa, cerebrovaskularnih incidenata i kognitivnog slabljenja.”, izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora koji je zadužen za provedbu programa PETICA – igrom do zdravlja.

Pohvalu je uputio direktor Epode International Network, dr. sc. Jean-Michel Borys koji naglašava da se program PETICA – igrom do zdravlja ističe kao jedan od najboljih programa u regiji te vjeruje da će u kratkom vremenu doseći EPODE standard izvrsnosti, a time i učinkovito prevenirati pretilost u Hrvatskoj. U prilog tome govori i ovogodišnji izvještaj kojeg odlikuje znanje i iskustvo stručnjaka, kao i vrijeme uloženo u razvijanje ovako kvalitetnog programa. „Jako smo zadovoljni s idejama, osmišljenim aktivnostima i cjelokupnim radom PETICE. Vjerujemo da će u skorijoj budućnosti, svojim rezultatima, predvoditi susjedne zemlje u aktivnostima za suzbijanje pretilosti. Želimo vam puno sreće u novoj školskoj godini!“, izjavio je dr. sc. Borys.

Nina Aušperger, mag. nov.

Učiteljica Danijela Gracin

Učiteljica Danijela Gracin

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...