Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Roboti – pomoć u medicini
prof. dr. sc. Gojko Nikolić
Prof. dr. sc. Gojko Nikolić

Roboti – pomoć u medicini

Roboti u medicini naziv je predavanja koje je održao inovator, znanstvenik, slikar i diplomirani inženjer strojarstva prof. dr. sc. Gojko Nikolić u Hrvatskome liječničkom zboru. Uz mnogobrojna priznanja i nagrade za svoje patente u industriji, dobitnik je i nagrade za životno djelo „Faust Vrančić“ koju mu je dodijelila Akademija tehničkih znanosti Hrvatske prošle godine. To visoko državno priznanje dr. sc. Gojko Nikolić dobio je za svoj doprinos razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu s posebnim naglaskom na unaprjeđenje tehnike inovativnim razvojem i primjenom novih rješenja, uređaja i tehnologija koje su se njegovim zalaganjem primijenile u industriji.

Njegujući blisku i profesionalnu suradnju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, predavanje je organizirala Akademija medicinskih znanosti u Hrvatskoj. Predsjednica Akademije, prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić otvorila je današnji skup pozdravivši sve nazočne kolegice i kolege te predstavivši ovog svestranog predavača.

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić

U uvodnom dijelu predavanja razjasnili smo što su uopće roboti. Tako prof. dr. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje robota definira kao informatički stroj koji ima fizičku stranu, odnosno fizičko proširenje računalne tehnologije koji pretvara informaciju u rad neposredno utječući na nas i našu okolinu.

Iako se već koriste ili se bar pokušavaju uvesti u korištenje u sve segmente ljudskog života, roboti u medicini velikodušno su prihvaćeni. Tako se koriste za dijagnostiku, promatranje, rehabilitaciju, pomoć pri operacijama, komunikaciju na daljinu ili pak za pomoć pacijentima i skrb za starije i nemoćne. Uz brojne primjere robota u medicini, prof. dr. sc. Nikolić naglašava da dolazi do sve veće potrebe za njihovom pomoći u svim segmentima našeg života, pa tako i u medicini.

Robote u medicini karakterizira prilagođavanje ljudskim potrebama, roboti moraju imati mogućnost kretati se svugdje, koristiti se rukama i nogama te, kako bi što bolje zadovoljili ljudske potrebe, sve više počinju ličiti na čovjeka. Mikro i nanoroboti izgledna su budućnost i već se naveliko radi na njihovoj implementaciji u medicini, objašnjava prof. dr. sc. Gojko Nikolić. Koristit će se za sprečavanje i otklanjanje krvnih ugrušaka, uništavanje stanica karcinoma, odstranjivanje masnih nakupina u krvnim žilama, uklanjanje parazita i bakterija, razbijanje bubrežnih kamenaca i još mnogo drugih stvari u pružanju zdravstvene zaštite i brizi za pacijente.

Korisnost primjene robota u medicini već je uvelike prepoznata – preciznije i brže obavljanje operativnih zahvata, ovladavanje novim znanjima i uvođenje novih tehnologija što jamči brži oporavak pacijenata i kraći boravak u bolnici. To dugoročno za sobom povlači bolje iskorištavanje resursa bolnice i niže troškove. Međutim, robot nije zamjena za liječnika, već mu pomaže i asistira, zaključuje prof. dr. sc. Gojko Nikolić.

About alen

x

Check Also

Intervju – prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. – Večernji list