Izdvajamo
Home / Iz središnjice / Ugledni profesor s klinike Mayo gostovao u Hrvatskome liječničkom zboru
Prof. dr. sc. Željko Krznarić i prof. Donald D. Hensrud u Hrvatskome liječničkom zboru
Prof. dr. sc. Željko Krznarić i prof. Donald D. Hensrud

Ugledni profesor s klinike Mayo gostovao u Hrvatskome liječničkom zboru

Donald D. Hensrud, profesor s dugogodišnjim iskustvom u preventivnoj medicini i nutricionizmu s prestižne klinike Mayo, u petak, 6. studenoga ove godine gostovao je u Hrvatskome liječničkom zboru.

U svome predavanju na temu „Novosti o polemikama u nutricionizmu” osvrnuo se na znanstvene dokaze povezane uz zdravstvene dobrobiti i rizike orašastih plodova, kave i glutena. Naglasio je da konzumiranje ovih namirnica ne predstavlja problem, već da ako se uvrste u prehranu mogu biti dio vrlo zdravog načina života. „Ispitivanjima koje Mayo klinika godinama provodi utvrđeno je da konzumiranje ovih namirnica pozitivno djeluje, odnosno smanjuje rizik od nekih bolesti kao što su karcinom, bolesti krvožilnog sustava, bolesti jetre i slično“, ističe profesor Hensrud. Ukoliko ljudi žele poboljšati svoje zdravlje trebaju se fokusirati na dijetu koja uključuje više namirnica biljnog porijekla poput povrća, voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova te zdravih masnoća poput maslinovog ulja. „Koristeći takve namirnice čovjek uživa, ali i poboljšava svoje zdravlje“, naglašava. Na kraju predavanja predstavio je kako prestižna klinika Mayo pridonosi stvaranju zdravijih životnih navika.

„Hrvatskom liječničkom zboru veliko je zadovoljstvo ugostiti cijenjenog prof. Hensruda s jedne od najpoznatijih znanstvenih i medicinskih institucija u svijetu koji se kontinuirano bavi problemima bolesti srca i krvožilja, debljine te utjecaja tjelesne neaktivnosti na zdravlje. Svojim predanim istraživačkim radom i dugogodišnjim djelovanjem pridonosi promociji zdravijeg načina življenja te prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti“, izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora.

Prof. Hensruda karakterizira izrazito bogata i plodonosna biografija. Stručnjak je s dugogodišnjim iskustvom u preventivnoj medicini i nutricionizmu klinike Mayo, najbolje američke klinike koja se smatra središtem inovacija i izvrsnosti u medicini te najvećom svjetskom neprofitnom medicinskom ustanovom, čiji tim broji tri tisuće i osam stotina vrhunskih liječnika i znanstvenika. Predsjednik je Odjela za preventivnu medicinu, medicinu rada te zrakoplovnu medicinu. Radi na Odjelu endokrinologije, dijabetesa, metabolizma i prehrane klinike Mayo, a profesor je preventivne medicine i nutricionizma na Medicinskom fakultetu. Više od deset godina bio je medicinski direktor „Mayo Clinic Executive Health Programa“, a danas je medicinski direktor „Mayo Clinic Healthy Living Programa“. Autor je više od 70 članaka i poglavlja u knjigama. Dr. Hensrud jedan je od urednika medicinskog teksta „Klinička preventivna medicina“, osnovne reference u području preventivne medicine, jedan od urednika „Kuharice Mayo klinike“ koja je osvojila „James Beard Foundation nagradu“ 2005. godine te knjige „Plan klinike Mayo: 10 osnovnih koraka za bolje tijelo i zdraviji život“ i New York Times bestsellera „Dijeta klinike Mayo“. Više od tri godine pisao je mjesečnu kolumnu o zdravlju u magazinu Fortune.

 

About alen

x

Check Also

Stručna društva Hrvatskoga liječničkog zbora kao i njegovi članovi, pojedinci dali svoje komentare na Nacrt Plana programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026.

Obavještavamo Vas da je Hrvatski liječnički zbor završio s prikupljanjem komentara i ...