Izdvajamo
Home / Obavijesti / Novosti u endoprotetici kukova i koljena

Novosti u endoprotetici kukova i koljena

Hrvatsko Društvo Umirovljenih Liječnika

Poziva Vas na

stručni sastanak koji će bit održan u Velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog doma u Šubićevoj 9, u Zagrebu, u utorak, 2. svibnja 2017. godine, s početkom u 17,30 sati

„NOVOSTI U ENDOPROTETICI KUKOVA I KOLJENA“

Predavač:
Vedran Ćurković, dr. med., specijalist ortopedije, OB Karlovac

Prisustvovanje predavanju HLK vrednuje sa 4 boda

Radujemo se Vašem dolasku!

Jedan od najčeščih ortopedskih problema današnjice te stanje koje uzrokuje smanjenje učinkovitosti velikog broja građana je gubitak hrskavice, artroza. Zglobovi koji najčešće stradaju su zglob kuka i zglob koljena. Kada konzervativno liječenje ne dovede do poboljšanja, potrebna je ugradnja endoproteze.

Krajem devetnaestog stoljeća počinju naznake ugrađivanja umjetnih zglobova kako bi se pacijentima olakšale tegobe, bol prvenstveno. Uz postupno razvijanje operacijskih pristupa te samih implantata početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća počinje era endoprotetike. Do danas osnova ugradnje je ostala ista, usavršila se operacijska tehnika i materijali koji se koriste. Od materijala najzastupljenija je legura krom-kobalta te titan, a samo vrijeme zahvata se skratilo za dva do tri puta.

I na kraju, za potpuni uspjeh liječenja neophodna je dobra prijeoperacijska priprema pacijenta te suradnja sa specijalistima fizikalne medicine i fizioterapeutima, prije i nakon zahvata.

x

Check Also

Fundamentals of Inherited Cardiac Arrhythmias – Join us on October 7, 2023 Zagreb, Croatia

https://www.eventcreate.com/e/inherited-arrhythmia-symposium