Izdvajamo
Home / Obavijesti / Preminuo prof.dr.sc. Andrija Pavić, dr.med., predsjednik Senata HLZ-a i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora od 1984.-1989. godine

Preminuo prof.dr.sc. Andrija Pavić, dr.med., predsjednik Senata HLZ-a i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora od 1984.-1989. godine

Sa žaljenjem Vas obavještavamo da nas je 14. srpnja 2018. u 90. godini života napustio ugledni član Hrvatskog liječničkog zbora, doajen prof.dr.sc. Andrija Pavić, dr.med.
Profesor Andrija Pavić bio je član Hrvatskoga liječničkog zbora od 1957. godine, kada je Zborom predsjedavao prim. August Forenbaher. Tih se godina proslavila 80. obljetnica postojanja i rada Zbora. Zbor je tada aktivno sudjelovao u sastavljanju Kodeksa liječničke etike koji je prihvaćen 1957. godine u Skopju na plenumu Saveza. Važno je istaknuti da je profesor Pavić bio i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (tadašnjeg Zbora liječnika Hrvatske) u razdoblju od 1984.-1989. godine. Godine 2015. izabran je za prvog predsjednika Senata Hrvatskog liječničkog zbora. Senat je osnovan 2. lipnja 2015. godine kao savjetodavno tijelo Izvršnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora, koje je uz vodstvo profesora Pavića na sjednicama raspravljalo o svim aktualnim pitanjima i problemima koji se nameću u zdravstvu te zajedničkim snagama članova predlagalo najbolja rješenja. Od osnutka Senata do lipnja 2018. održano je ukupno 15 sjednica.
Profesor Andrija Pavić rođen je 1929. god. u Korčuli. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954. godine, zvanje primarijus stekao 1976. godine, a doktorirao 1977. s naslovom disertacije “Prilog problemu cistične hiperplazije endometrija s obzirom na mogućnost razvitka malignog rasta”. Bio je voditelj odsjeka ginekologije u KBC Sestre Milosrdnice, direktor Opće bolnice u Karlovcu, ravnatelj Doma zdravlja MUP-a, od 1990.god. do umirovljenja 1995.god. Savjetnik za zdravstvo, ministra unutarnjih poslova RH i glavni inspektor kabineta MUP-a. Dobitnik je brojnih nagrada, 1986. godine nagrada ”Dr. Marija Schlesinger” za moral i etiku. Nositelj Spomenice Domovinskog rata, dobitnik Spomen zahvalnice HLZ-a za 50 godina neprekidnog članstva u HLZ i trajnog zalaganja za etička načela Zbora. Bio je redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 1978. kao član kirurškog kolegija Akademije i Senata.

x

Check Also

Fundamentals of Inherited Cardiac Arrhythmias – Join us on October 7, 2023 Zagreb, Croatia

https://www.eventcreate.com/e/inherited-arrhythmia-symposium