Izdvajamo
Home / Obavijesti / Zamolba Slovenskog zdravniškog društva

Zamolba Slovenskog zdravniškog društva

Od kolega iz Slovenskog zdravniškog društva zaprimili smo zamolbu koju prenosimo u cijelosti.

“Hrvatski liječnički zbor
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med.
Šubićeva 9
10000 Zagreb

Ljubljana, 1. lipnja 2017.

Poštovani prof. dr. sc. Krznarić,

u zadnje vrijeme se u slovenskim medijima izuzetno povećao broj uredničkih objava i oglasnih sadržaja koji se odnose na promicanje hrvatskih zdravstvenih usluga te hrvatskih stručnjaka posebice na području oftalmologije, stomatologije i estetske kirurgije, a koje oslovljavaju slovenske pacijente.

Naravno da u tome nema ništa loše kada se ne bi koristiti agresivni tržišni pristupi, koji su u pogledu medicinske struke etički kontroverzni (razne kampanje, imaginarni popusti, komercijalno orijentirana predavanja, neutemeljene tvrdnje o uspjehu itd.).

Slovenski liječnički zbor (Slovensko zdravniško društvo) i Slovenska liječnička komora su u prosincu 1992. godine usvojili Kodeks liječničke etike koji je izmijenjen i dopunjen u listopadu 2016. te u članku 63. navodi: “Oglašavanje zdravstvene djelatnosti trebalo bi biti ograničeno na posredovanje strukovno korektnih podataka, a ne smije isticati komercijalni interes ponuditelja. Liječnik ne smije biti uključen u oglašavanje lijekova ili medicinskih proizvoda te strukovno znanstveno spornih dijagnostičkih ili terapijskih postupaka.”

Stoga Vas u ime Slovenskog liječničkog zbora molimo da Vašim članovima prenesete naš zahtjev da prilikom promicanja svojih usluga uzmu u obzir principe koji su zapisani u Kodeksu i kojih se pridržavaju slovenski liječnici. Vjerujem da imate slične principe zapisane u vašem Kodeksu i da ih provodite kod svojih liječnika na teritoriju Republike Hrvatske. Siguran sam da se slažemo da komercijalno medijsko pojavljivanje specijalista, domaćih i stranih, koji ne poštuju medicinsku etiku ne smanjuje samo našu vjerodostojnost i time vrijednost naših usluga, već kod ljudi uglavnom smanjuju povjerenje u zdravstveni sustav i stručnost naših djelatnika.

S poštovanjem,
prof. dr. Radko Komadina, dr. med.
Predsjednik Slovenskog liječničkog zbora”

[pdf-embedder url=”http://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2017/06/R02062017124439_001.pdf”]
x

Check Also

Fundamentals of Inherited Cardiac Arrhythmias – Join us on October 7, 2023 Zagreb, Croatia

https://www.eventcreate.com/e/inherited-arrhythmia-symposium