Izdvajamo
Home / Glavni odbor / Sjednica Glavnoga odbora i dodjela odličja Hrvatskoga liječničkog zbora

Sjednica Glavnoga odbora i dodjela odličja Hrvatskoga liječničkog zbora

Na samome početku sjednice Glavnoga odbora, održane u subotu 13. lipnja, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić predstavio je opširno izvješće o događajima između dviju sjednica. Posljednja sjednica Glavnoga odbora održana je 28. veljače ove godine, a u međuvremenu je održano i 15 sastanaka Izvršnih odbora. Prof. dr. sc. Krznarić osvrnuo se na sve češće sukobe liječnika zbog kojih Povjerenstvo za organizacijska i pravna pitanja te Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju imajusve višeposla. U izvješću je također istaknuo da su stručna društva vrlo aktivna u vidu brojnih skupova, kongresa i stručnih sastanaka što pokazuje želju za napretkom i uključivanjem u aktualne događaje i probleme.

Nakon podnesenog izvješća, donesene su bitne odluke: izabran je likvidator Udruge; prihvaćen je prijedlog za promjenu naziva Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu neurokirurgiju HLZ-a u Hrvatsko društvo za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju HLZ-a; prihvaćen je prijedlog za gašenje neaktivnih društava HLZ-a; prihvaćen je prijedlog za osnivanje novih stručnih društava pri HLZ-u: Hrvatsko društvo za transplantacijsku medicinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologijuHLZ-a, Hrvatsko društvo za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja, Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomikuiHrvatsko društvo za mentalno zdravlje djece i adolescenata te je prihvaćen prijedlog za osnivanje Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu pri HLZ-u.

Nakon sjednice Glavnoga odbora održana je dodjela odličja Hrvatskoga liječničkog zbora. Svečanost dodjele odličja započela je glazbenim programom Zagrebačkih liječnika pjevača koji su za ovu priliku pripremili i otpjevali bogat repertoar svečanih himni i pjesama kako bi uveličali ovu posebnu prigodu. Predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željko Krznarić otvorio je dodjelu odličja zahvalivši liječnicima pjevačima na bogatom glazbenom programu te pozdravivši sve nazočne i čestitavši svim dobitnicima odličja bez čijeg truda, napora i edukacije Zbor ne bi postojao. Ti su liječnici svoj život posvetili naobrazbi, edukaciji mladih kolega i brizi za druge te zbog svog nesebičnog i humanog rada zaslužili su biti nagrađeni. Ove zahvalnice i diplome označuju poštivanje i veličanje njihovog rada i truda u brizi za zdravlje nacije.

Nakon uvodnog govora prof. dr. sc. Željka Krznarića, prisutnima se obratio dr. Petar Matijašević, predsjednik Povjerenstva za odličja koji je pojasnio proces nominacije i izbora dobitnika priznanja. Dodijeljeno je 36 odličja i to u kategorijama zahvalnice, spomen zahvalnice, diplome, povelje, nagrade Ladislav Rakovac te priznanja začasnog člana. Svi dobitnici nagrađeni su gromoglasnim pljeskom svojih obitelji i kolega, a ova odličja predstavljaju veliko priznanje za uložen trud u promicanje i njegovanje liječničke profesije. Nakon dodjele, u ime svih nagrađenih kratko se obratio jedan od dobitnika priznanja, prof. dr. sc. Boško Barac zahvalivši na prepoznavanju njihovog rada i truda te je zaželio svima da svakodnevno rade na unaprjeđenju medicinske struke. Dodjelu odličja zatvorio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, pozvavši sve prisutne na prigodan domjenak i ugodno duženje u Klub HLZ-a.

Nina Aušperger, mag. nov.

x

Check Also

Održan sastanak s glavnim urednikom časopisa Medix

U utorak, 14. ožujka 2023. predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić ...