Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / “Cijepljenje u Hrvatskoj – trebamo li se i protiv čega cijepiti?”

“Cijepljenje u Hrvatskoj – trebamo li se i protiv čega cijepiti?”

Podružnica Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora organizirala je u srijedu, 4. ožujka predavanje na temu “CIJEPLJENJE U HRVATSKOJ – TREBAMO LI SE I PROTIV ČEGA CIJEPITI”. U velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora, prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, osvrnuo se na aktualnu raspravu oko cijepljenja djece, ali i sveopće populacije.

U svom je predavanju, prof. dr. sc. Tešović ukazao na važnost procijepljenja populacije te predstavio statističke pokazatelje koji ukazuju na smanjenje slučajeva zaraze određenim bolestima upravo zbog pravilnog plana, rokova i nadzora cijepljenja. Kako Hrvatska spada u centraliziran sustav cijepljenja, jasno su definirani ciljevi i planovi cijepljenja, a također postoje i sustav nadzora provođenja cijepljenja, sustav nadzora nad mogućim nuspojavama te sustav pozivanja i podsjetnika populacije na cijepljenje. Slijedom toga postignuta je visoka stopa procijepljenosti populacije te su slučajevi zaraze nekim bolestima sasvim nestali, a neki su svedeni na minimum. Primjerice, difterija i poliomijelitis sasvim su eliminirani iz Hrvatske, dok su zabilježeni rijetki slučajevi zaraze tetanusom, hripavcem, rubeolom, ospicama i dr. Važno je naglasiti da to što su neke bolesti sasvim nestale iz zemlje ne znači da se stanovništvo treba prestati cijepiti protiv njih. Epidemije zaraznih bolesti vrlo se lako mogu prenositi prekogranično jer su danas zračnim linijama zemlje povezanije nego ikad prije te samo pravilno cijepljenje može zaustaviti razvoj epidemije i obolijevanje stanovništva.

U zadnje se vrijeme u medijima pojavljuju senzacionalistički naslovi i neistinite i neprovjerene informacije o cijepljenju i cjepivima kojima se zastrašuje stanovništvo te ono gubi gubi povjerenje u medicinu i zdravstvene djelatnike. Roditelji se boje cijepiti svoju djecu, boje se nuspojava upravo zbog načina na koji se to prikazuje u medijima. Iako su krivi i mediji i novinari koji to prenose na pogrešan, senzacionalistički način, zaključak predavanja bio je da su jednim dijelom krivi i sami liječnici. Prof. dr. sc. Tešović naglašava da liječnici, ali i ostali zdravstveni radnici ne smiju pretjerano isticati učinkovitost i neškodljivost cjepiva. Svakako trebaju kritički sagledavati trenutne događaje, konstantno pratiti što se događa u svijetu i biti informirani te takve pravodobne i istinite informacije prenositi pacijentima. Jedino tako liječnici mogu ponovno vratiti povjerenje ljudi. Moramo biti svjesni toga da svako cjepivo ima moguće nuspojave koje su bezazlene i vrlo rijetke, a ti rizici od nuspojava daleko su manji naspram posljedica pojave epidemije bolesti protiv koje se nismo cijepili.

„Cijepljenje je najuspješnija i najisplativija javnozdravstvena akcija poduzeta u posljednjih stotinu godina“ najupečatljivija je misao prof. dr. sc. Gorana Tešovića koja je zaokružila ovo zanimljivo i edukativno predavanje.

IMG_4807

IMG_4797

x

Check Also

Hrvatsko društva za vestibularnu rehabilitaciju Hrvatskog liječničkog zbora i Podružnica Vukovar Hrvatskog liječničkog zbora – stručni skup

VRVU23ProgramFinal