Jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova današnjeg društva, debljina, globalno je prihvaćena kao važan zdravstveni rizik za sve generacije. Možemo slobodno reći da je opseg problema poprimio epidemijske razmjere jer podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je više od 700 milijuna odraslih osoba s problemom debljine u svijetu. U Europi pak preko 40 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu masu, a oko 20 posto debljinu. U Hrvatskoj s debljinom se bori 20 posto odraslog stanovništva, podjednako i žene i muškarci. Stručnjaci naglašavaju da svaki drugi Europljanin ima višak kilograma!
Podaci su to koje je iznijela doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović na stručnom predavanju u organizaciji Podružnice Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora. Kako naglašava, debljina je najopasnija bolest koja utječe i značajno smanjuje očekivanu životnu dob. Povezujemo ju s raznim bolestima i komplikacijama – moždanim udarom, kroničnim bolestima, osobito bolesti srca i krvnih žila, hipertenzijom, šećernom bolesti. „Kritično je to što se za debljinu ne mogu predvidjeti pokazatelji za 20 godina unaprijed jer taj problem konstantno raste niti se može zaustaviti taj rast“, ističe doc. dr. sc. Musić Milanović.
Glavni uzroci debljine su prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost, uslijed čega se višak energije unesen hranom, a ne iskorišten radom i fizičkom aktivnošću, skladišti u organizmu u obliku masnog tkiva. No, pretilost može biti i rezultat djelovanja niza čimbenika koji uključuju genetske, nasljedne, psihološke i socijalne uzroke.
Glavni čimbenik za razvoj pretilosti i porasta broja debelih ljudi jest smanjena tjelesna aktivnost vezana uz današnji pretežno sjedilački način života. Promjene životnih navika koje su se dogodile u posljednjih nekoliko desetljeća utjecale su na porast broja pretilih ljudi. Smanjena tjelesna aktivnost uz pretjerani unos visokokalorične rafinirane i masne hrane, prekomjerno konzumiranje alkohola i stres povećavaju rizik za razvoj debljine i s njom pridruženih bolesti.
Liječenje pretilosti zahtijeva puno strpljivosti i upornosti. Osnovno je smanjenje unos hrane i povećanje tjelesne aktivnosti kako bi se postupno smanjile nagomilane rezerve masnog tkiva u organizmu. Ono što je najbitnije i u čemu treba voditi računa u cilju smanjenja tjelesne težine i održavanja idealne tjelesne težine je pravilna prehrana koja će uz programiranu tjelesnu aktivnost osigurati ravnomjerno mršavljenje.