Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / Objavljena knjiga dr. Borisa Vrge: 70 godina pulmologije u Petrinji
Knjiga "70 godina pulmologije u Petrinji" uvaženog liječnika i publicista dr. Borisa Vrge
Knjiga "70 godina pulmologije u Petrinji" uvaženog liječnika i publicista dr. Borisa Vrge

Objavljena knjiga dr. Borisa Vrge: 70 godina pulmologije u Petrinji

Nedavno je nezasluženo tiho i nezapaženo svjetlost dana ugledala knjižica „70 godina pulmologije u Petrinji“ uvaženog liječnika i publicista dr. Borisa Vrge, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, lokacija Petrinja.

Autor na stotinjak stranica prikazuje povijest pulmologije kao struke i znanosti na području Petrinje od prvih početaka prije 70 godina, davne poratne 1946. godine do danas. Prikazano je vrijeme kada je za borbu s tuberkulozom trebalo puno napora jer su mogućnosti bile veoma skromne, kako materijalne tako i pogledom na stupanj medicinskih dostignuća. Prvim liječnicima pneumoftiziolozima je bila potrebna velika doza hrabrosti da se bave tom strukom jer su i sami lako mogli postati žrtvom tada zaista opasne i gotovo neizlječive bolesti.

Djelo je pravi  znanstveni  rad jer dr. Vrga u svojoj maniri svaku tvrdnju i navod istražuje do kraja i dokumentira izvorima, tako da ništa nije neutemeljeno i proizvoljno navedeno. Knjiga je pisana znanstveno i popularno. Čitajući je vidimo da je pisana od vrsnog poznavatelja struke i liječnika s bogatim kliničkim iskustvom, u segmentima gdje obrađuje dijagnostiku i terapiju plućnih bolesti i tuberkuloze, a drugi dijelovi knjige su razumljivi i običnom čitatelju bez medicinske izobrazbe.

Posebno je zanimljiv dio koji prikazuje povijest pulmologije u Petrinji kroz 70 godina. Dragocjen je odjeljak u kojem su prikazane biografije svih pulmologa što su djelovali tijekom ovih 70 godina u Petrinji, kao i bibliografija njihovih radova; prava je to riznica podataka o razvoju ove struke u našem kraju.

Bitno je poglavlje što se bavi problematikom tuberkuloze i drugih plućnih bolesti u naše vrijeme. Smatralo se da je tuberkuloza pobijeđena i iskorjenjena, ali dr. Vrga egzaktnim podacima dokazuje kako je to samo fikcija; tuberkuloza je i danas zbog brojnih čimbenika, nedavni rat, migracije stanovništva, razvoj rezistentnih sojeva, itekako velik problem. Autor također naglašava i sve veću važnost pojave i širenja , mogli bismo reći, novih plućnih bolesti. To je u prvom redu kronična  opstruktivna plućna bolest /KOPB/, koja zbog raznih faktora suvremenog načina života i sveprisutnog zagađenja okoliša postaje sve važniji čimbenik, zatim su ovdje sve prisutnije alergije, kao i naglašen porast broja karcinoma bronha i pluća u općoj populaciji, vjerojatno zbog izuzetno loše kvalitete zraka u gradu Sisku, Termoelektrana, prometno zagušenje u samom gradu koji sve do danas nije uspio izgraditi obilaznicu, nego čitav transport, pa i međunarodni ide kroz uže središte grada što je presedan u suvremenom svijetu.

Iz svega prikazanog , sasvim je shvatljiva težnja autora, vrsnog znalca struke, da se u Petrinji ponovno osnuje Specijalna bolnica za plućne bolesti, koja bi na temelju egzaktnih podataka koje autor prikazuje, imala svoje potpuno opravdanje.

Knjiga "70 godina pulmologije u Petrinji" uvaženog liječnika i publicista dr. Borisa Vrge

Knjiga “70 godina pulmologije u Petrinji” uvaženog liječnika i publicista dr. Borisa Vrge

Autor teksta: prof. Berislav Persoglia

About alen

x

Check Also

Hrvatsko društva za vestibularnu rehabilitaciju Hrvatskog liječničkog zbora i Podružnica Vukovar Hrvatskog liječničkog zbora – stručni skup

VRVU23ProgramFinal