Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / Pismo predsjednice Podružnice Sisak HLZ-a

Pismo predsjednice Podružnice Sisak HLZ-a

Poštovani članovi,

u nastavku prenosimo pismo predsjednice Podružnice Sisak HLZ-a, Vlatke Bedeniković, dr.med. te nekoliko popratnih fotografija.

 

Poštovani  Predsjedniče!

Zahvaljujem se na pomoći i podršci.

Podružnicu  HLZ-a Sisak kao predsjednica, uz pomoć suradnika, vodim od 2013. godine.

Sve sam to vrijeme imala Vašu pomoć i podršku  i s njezinim radom ste bili upoznati kako preko godišnjih izvješća tako i osobno predavanjima i  sudjelovanjem  u organizaciji obilježavanja 140 godina našeg postojanja 2016. godine.

U trenutku kada je razorni potres uništio ono što smo godinama stvarali  bili ste među prvima koji su se javili i aktivno uključili u prikupljanje  pomoći.

Podružnica  Zbora liječnika Sisak ima dugu i neprekinutu tradiciju. Osnovana je 1876. godine i od tada nije prestala s radom i postojanjem.  Njezin rad je od početka tijesno  povezan s Bolnicom i njezinim liječnicima, a kasnije kako se mijenjala  organizacija medicinske skrbi, uključili su se svi kolege  ove regije koji sudjeluju u pružanju zdravstvene zaštite.

Sisačka bolnica  svoje postojanje bilježi od 1806. To je jedina akutna bolnica  u ovoj velikoj županiji površine 4468 km2, a u kojoj je po zadnjem popisu 2011. bilo 172 439 stanovnika. Bolnica je paviljonskog tipa i smještena u dva grada i na tri lokacije, 2  lokacije su u Sisku, jedna u Petrinji. S nestrpljenjem smo čekali  dovršenje  gradnje Centralnog paviljona i useljenje planirano za ovu godinu.

A onda 29.12. 2020 šok. Zemlja se tresla i tutnjila, sat je pao sa zida, zaustavile su se kazaljke. Zatim  mir, nevjerica, pa serije podrhtavanja.

Kada danas o tome razmišljam, sve je kao u filmu. Svi su pacijenti izvučeni iz ruševina, zbrinuti, a ja sam imala prilike gledati kako ljudi s kojima radite postaju heroji. Zahvaljujući njima taj dan je iz bolnice evakuirano ukupno 184 pacijenta. U Zagreb je odveženo 123 pacijenta (Arena, KB Dubrava, KBC Sestara milosrdnica, KB Sveti Duh, KB Merkur, KBC Rebro), preostalih 61 u Bolnice Popovača,  Duga Resa, Karlovac, Bjelovar, Pakrac,Novu Gradišku. U ovom trenutku  jedina neoštećena zgrada je zgrada ginekologije, te stari pogon hemodijalize u samostojećem montažnom objektu, a  mogu se koristiti  tek prizemlja pojedinih  paviljona. Ono što mene osobno rastužuje je da Službe za interne bolesti ovaj tren nema. Čine ju dva vojna šatora, dvije hitne ambulante, 3 kontejnera u Petrinji i pogon hemodijalize.  Mi smo bolnica koja nema objedinjeni hitni bolnički prijem što situaciju dodatno komplicira. Sada su nam glavne teme razgovora što su rekli statičari, kakva je naljepnica na zgradi, zelena žuta ili  crvena …

Naša stara dama koju smo oduvijek zvali Stara interna dobila je crvenu naljepnicu i odlazi u povijest. Godine 1896. je ta zgrada otvorena kao tada suvremena Gradska bolnica i od tada je  preuređivana i dograđivana. S kardiološkim odjelom, Odjelom pojačane internističke skrbi, koronarnom jedinicom i hitnom internističkom ambulantom s dnevnom bolnicom bila je srce interne i srce bolnice. Usprkos trakama upozorenja i crvenoj naljepnici izvukli smo preostalu opremu i sitnice koje su važne samo nama koji smo tu proveli godine i godine.

Pokupili smo krhotine i nastavljamo dalje, ali ne možemo sami.

 Hvala svim prijateljima i kolegama. Njihovi pozivi i prilozi na računu podružnice govore puno.

 

Predsjednica Podružnice Zbora liječnika Sisak

   dr. Vlatka Bedeniković

 

x

Check Also

OBAVIJEST – RADNO VRIJEME HLZ

Poštovani, Radno vrijeme Središnjice HLZ-a: u SRIJEDU, 7. lipnja 2023 je od ...