Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / PODRUŽNICA SPLIT HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA I „SPLITSKI LIJEČNICI PJEVAČI“ ZAJEDNO U SPOMENU NA DR. JAKOVA MILIČIĆA- LIJEČNIKA, UMJETNIKA I DOBROTVORA

PODRUŽNICA SPLIT HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA I „SPLITSKI LIJEČNICI PJEVAČI“ ZAJEDNO U SPOMENU NA DR. JAKOVA MILIČIĆA- LIJEČNIKA, UMJETNIKA I DOBROTVORA

Hrvatski liječnički zbor-podružnica Split i zbor „Splitski liječnici pjevači“ organizirali su veliki kulturni skup u spomen na dr. Jakova Miličića u gradu Hvaru.

Zahvaljujući poklonu dr. Jakova Miličića, kao i entuzijazmu brojnih članova Upravnog odbora podružnice Split HLZ-a tijekom više godina, njegov stan u Splitu postao je dom i mjesto okupljanja liječnika, što je i bila njegova želja.

U tom prostoru, smještenom u  prekrasnoj, modernističkoj zgradi u samom srcu Dioklecijanove palače,  skladno djeluju i surađuju članovi podružnica svih strukovnih organizacija našeg područja- Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog sindikata i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

U znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na našeg dobrotvora, željeli smo obasjati svijetlom 21. stoljeća njegov lik i djelo te smo 2021. godine izdali knjigu „Dr. Jakov Miličić- liječnik, umjetnik i dobrotvor“ koja je predstavljena na Medicinskom fakultetu u Splitu. Zalaganjem tadašnjeg UO podružnice Split HLZ-a, a posebnice predsjednice profesorice emeritus Dušanke Martinović Kaliterna, u knjizi je iscrpno  prikazan njegov život i umjetnički opus kroz stručne opservacije višeg kustosa Marinka Petrića.

Svečanu promociju ove knjige u njegovom rodnom Hvaru prolongirala je pandemija COVID-19, ali čim su nam epidemiološke okolnosti dozvolile, sadašnja uprava splitske podružnice HLZ-a na čelu s predsjednikom dr.sc. Zdeslavom Benzonom, upriličila je veliko događanje u čast dr. Jakova Miličića. Skup je održan  01. listopada 2022. kao dio proslave dana grada Hvara koji je bio i suorganizator ovog događanja zajedno s Muzejom hvarske baštine.

Tom prilikom su, u dupke punom, prekrasnom prostoru novoobnovljenog  Hvarskog povijesnog kazališta održana izlaganja „Iz povijesti HLZ-a podružnice Split“ – profesorice emeritus Dušanke Martinović Kaliterna; „Život i djelo dr. Jakova Miličića“-višeg kustosa Marinka Petrića; i „Zdravstveni turizam u Hvaru“- mr. sc. Dina Carić, dr.med.

Neke crtice iz života našeg cijenjenog kolege vrijedi istaknuti. Dr. Jakov Miličić (1876.-1958.) pripada nizu uglednih hvarskih liječnika. Porijeklom potiče iz hvarskog mjesta Brusje, rođen je u gradu Hvaru, a studij medicine završio je u Beču. Službu vojnog kirurga napustio je nakon Prvog svjetskog rata, kad se nastanio u Splitu te posvetio ginekologiji i porodništvu.

Godine 1933., otvorio je ginekološku ordinaciju i sanatorij na prvom i drugom katu zgrade blizu Zlatnih vrata Dioklecijanove palače, na Poljani Grgura Ninskog u Splitu. Sanatorij je imao 15 kreveta te je za ono doba bio odlično opremeljen; s operacijskom dvoranom, rendgenom i drugim dijagnostičkim aparatima. Njegovu humanu crtu najbolje oslikava natpis nad ulaznim vratima njegove ordinacije „Dr. Jakov Miličić ordinira besplatno za neimućne“.

Zanimljivo je da je dr. Jakov Miličić bio iznimno umjetnički nadaren, posebno za kiparstvo. Iako bez  formalnog umjetničkog obrazovanja, njegov kiparski opus, premda skroman, po mišljenju umjetničkih znalaca je respektibilan. Smatra se da je napravio 49 kiparskih djela, od čega 13 kipova (punih skulptura) i 36 reljefa.  Od njih je danas sačuvano samo 23 rada, uključujući kopije.

Kako je sam napisao u jednom pismu, kiparenjem se bavio u slobodno vrijeme iz ljubavi i izazova. U njegovom kiparskom opusu dominiraju portreti koji pokazuju realno usklađene anatomske odnose lica, čemu je zasigurno pridonijela njegova medicinska izobrazba i kirurška aktivnost. Međutim, ostaje engima odakle njegova ljubav prema kiparstvu i kako je izučio kiparski zanat.

Najveći dio njegovih radova nastao je u Splitu, u malom ateljeu na terasi današnjeg liječničkog doma iz kojeg se pruža prekrasan pogled na vizure starog dijela grada.

Rado je portretirao svoje kolege poput dr. Mihovila Silobrčića, dr. Danila Čorka, dr. Matu Šimunkovića, dr. Jerka Machieda, poznate ličnosti iz bliže ili dalje prošlosti kao arheologa don Frane Bulića, renesansnog pjesnika Hanibala Lucića, političara Ante Starčevića i mnoge druge, ali i sebe samoga.

Neobičan je potpis na većini njegovih djela- minijaturna stisnuta desna šaka s ispruženim kažiprstom, prikazana s unutarnje strane. Povjesničari umjetnosti smatraju da je to prst koji upozorava, naređuje, zahtijeva mir, tišinu, pozornost…

Važno je istaknuti da je shvaćao potrebu zdravstvenog prosvjećivanja populacije te je, u tu svrhu, ostavio 10 000 kvadratnih metara Matici Hrvatskoj i Udruženju likovnih umjetnika Hrvatske uz uvjet da se prodajom zemljišta financira tiskanje brošure o unapređenju zdravstvene kulture hrvatskog naroda.

Događanja nakon njegove smrti, nacionalizacija i dugotrajan sudski proces oko nasljedstva koji je trajao punih 25 godina, prolongirali su ostvarenje njegovih plemenitih namjera sve do 1982. godine kad je Hrvatski liječnički zbor konačno ušao u posjed svog dijela.

Kako su se tijekom vremena u kući izmjenjivali stanari, većina je njegovih kiparskih dijela i kolekcionarske zbirke nestala. O sačuvanom dijelu njegove ostavštine i čuvanju uspomene na svog donatora, Hrvatski liječnički zbor se dostojanstveno i sa zahvalnošću brine.

Stoga je ovo kulturno događanje organizirano i kao prilika da se pogleda izložba kiparskih radova dr. Jakova Miličića iz fundusa Hrvatskog liječničkog zbora u Splitu i Muzeja hvarske baštine.

Spomen liječniku i umjetniku odali su i njegove kolege liječnici i umjetnici, članovi zbora „Splitski liječnici pjevači“  nadahnutim koncertom  pod ravnanjem maestra Blaženka Juračića uz glasovirsku pratnju prof. Rozarije Samodol. Nizom odličnih izvedbi, uz goste Vladimira Garića i Anu Opačak, oduševili su publiku koja je još dugo pljeskala i nakon brojnih biseva.
Ovaj pjevački zbor već više desetljeća okuplja liječnike koji nakon napornog stručnog, nastavnog i znanstvenog rada, imaju još i ljubavi i energije da se posvete notama kojima  nas uveseljavaju na brojnim stručnim i humanitarnim događanjima. Nakon više od 400 održanih koncerata, s istim entuzijazmom planiraju brojne nove nastupe i gostovanja u organizaciji agilnog predsjednika zbora Roberta Vulića, dr. med. uni.spec.iur.

Jedno takvo s radošću očekujemo, skoru proslavu velikih 35. godina djelovanja zbora Splitski liječnici pjevači koja se planira u svibnju 2023. godine. Kako su njihovi nastupi izvrsno posjećeni, na vrijeme ćemo vas obavijestiti i pozvati da i vi budete dio te lijepe priče!

 

 

Autor fotografija: Fiodor Matoković

 

Autorica teksta: Dopredsjednica HLZ-a- podružnica Split

Izv.prof.prim.dr.sc. Anamarija Jurčev Savičević

 

Literatura: Petrić M. Dr. Jakov Miličić- liječnik, umjetnik i dobrotvor. Split: Hrvatski liječnički zbor- Podružnica Split; 2021.

 

Slika 1.  Spomen skup u Hvarskom povijesnom kazalištu

 

Slika 2. Izlaganje profesorice emeritus Dušanke Martinović Kaliterna

Slika 3. Zbor Splitski liječnici pjevači sa maestrom Blaženkom Juračićem, pijanisticom Rozarijom Samodol i gostima Anom Opačak i Vladimirom Garićem

Slika 4. Dio izloženog fundusa dr. Jakova Miličića uz višeg kustosa Marinka Petrića

 

Slika 5. S lijeva na desno: Predsjednik HLZ-a- podružnica Split dr.sc. Zdeslav Benzon, profesorica emeritus Dušanka Martinović Kaliterna,  zamjenica predsjednika HLK-a dr. Vikica Krolo, gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak, predsjednik zbora Splitski liječnici pjevači i tajnik HLZ-a- podružnica Split dr. Robert Vulić, dopredsjednici HLZ-a- podružnica Split izv.prof.prim. Anamarija Jurčev Savičević i izv.prof.prim. Ljubo Znaor

Slika 6. Zajednička fotografija sudionika ispred Hvarskog arsenala

 

Slika 7. Dobri duh i Katica za sve HLZ-a, HLK-a, AMZH-a podružnice Split- naša tajnica gđa Marija Radman Livaja

Slika 8. Plakat spomen-skupa

Slika 9. Naslovnica knjige „Dr. Jakov Miličić- liječnik, umjetnik i dobrotvor“

 

Slika  10., 11.,12.  Prostorije koje je dr. Jakov Miličić poklonio liječnicima

x

Check Also

Dr. Danći Mihovilčević iz Podružnice Šibenik HLZ-a napisala edukativnu slikovnicu o pripremi djece za anesteziju pod naslovom “Nešto ćeš lijepo sanjati”

S ponosom objavljujemo kako je dugodišnja delegatkinja Glavnog odbora HLZ-a ispred Podružnice ...