Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / Predavanje “Hipobarična terapija (vacusac) u polikliničkoj praksi” Podružnice Zagreb

Predavanje “Hipobarična terapija (vacusac) u polikliničkoj praksi” Podružnice Zagreb

U organizaciji Podružnice Zagreb održano je predavanje pod nazivom “Hipobarična terapija u polikliničkoj praksi”, terapijska metoda još znana i kao terapija vakuumom. Aleksandra Szekely, dr. med. spec. sportske medicine svima nazočnima predstavila je hipobaričnu terapiju koja se vrlo često pogrešno zamjenjuje s terapijom tlačnom komorom.

To je terapijska metoda koja stalnim pulsnim izmjenama jačeg i slabijeg tlaka djeluje na poboljšanje cirkulacije krvi  i limfe,  povećava oksigenaciju krvi i transport kisika, poboljšava kapilarnu funkciju te smanjuje edeme i bolove. Za razliku od agresivne hiperbarične terapije, kod koje se koristi čisti kisik pod visokim tlakom, prilikom hipobarične terapije radi se sa vanjskim, atmosferskim tlakom na kojeg je ljudski organizam naviknut. Tom se terapijskom metodom može tretirati cijelo tijelo ili pojedini dijelovi tijela pomoću vreća koje rade na principu vakuuma nakon čega slijede naizmjenično faze izmjene jačeg i slabijeg podtlaka.

Terapija ima brojne učinke u kirurgiji, ortopediji, otorinolaringologiji, ginekologiji, neurologiji, sportskoj medicini, a samo neki od njih su stvaranje novih mitohondrija,
ubrzanje metabolizma, regulacija krvnog tlaka i brzine disanja, smanjenje aterosklerotskih naslaga na stijenkama krvnih žila, eliminacija toksina i nagomilanih masti, termoregulacija i jačanje imuniteta. Dokazani su bolji rezultati u pri­premi treninga sportaša i smanjenje umora nakon treninga (detoksikacija organizma). No, dr. Szekely naglašava da se terapija ne preporučuje kod trudnoće i antikoagulantne sistemske terapije. U Hrvatskoj postoje samo tri takva vakuumska aparata, jedan u Zagrebu i dva u Selcu, koji nisu u sustavu zdravstvenog osiguranja.

Nina Aušperger

x

Check Also

Dr. Danći Mihovilčević iz Podružnice Šibenik HLZ-a napisala edukativnu slikovnicu o pripremi djece za anesteziju pod naslovom “Nešto ćeš lijepo sanjati”

S ponosom objavljujemo kako je dugodišnja delegatkinja Glavnog odbora HLZ-a ispred Podružnice ...