Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / Skup u čast akademika Stjepana Gamulina i u spomen na njegova oca Ćiru Gamulina

Skup u čast akademika Stjepana Gamulina i u spomen na njegova oca Ćiru Gamulina

Splitska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, podružnica Split, organizirali su 14. studenoga 2022. u kinoteci “Zlatna vrata” u Splitu, skup u spomen na gimnazijskog profesora Ćiru Gamulina, kao i u čast njegovog sina akademika Stjepana Gamulina. Jelšanin Ćiro Gamulin je do svoje smrti u  39. godini života, proveo brojna istraživanja Jadranskog mora kao i spleološka istraživanja, a bavio se i fotografijom i filmom.Bio je obiteljski čovjek, poznat u intelektualnim krugovima Splita, nadasve plemenit i brižan pedagog. Uživao je veliki ugled među učenicima, kolegama i sugrađanima. Svojim je učenicima,  kao istinski hrvatski domoljub uoči  proslave talijanske okupacije Splita 15. travnja 1942.  kazao je đacima da budu mirni, jer nije dan za veselje već plakanje.Te večeri su ga talijanski fašisti odveli u zatvor, gdje je mučen do smrti. Preminuo je u zatvoru 17.travnja 1942., njegov sin danas 88 godišnji akademik Stjepan Gamulin imao je samo 8 godina.Don Mladen Alajbeg, vjeroučitelj  u istoj gimnaziji,  napisao je u “Novom dobu” od 27. travnja 1944.  da se Ćiru ne smije zaboraviti jer “poznija pokoljenja moraju saznati kakvu je čašu gorčine ispila naša generacija, pa da znaju cieniti ovu svoju zemlju natopljenu krvlju nevinih žrtava”.Tijekom skupa prikazani su kratki autorski filmovi Ćire Gamulina: “Jelšanski slikopis”i “Karneval u Splitu 1941.”, gdje je „krnjo“ bio Hitler.Pročitani su i zapisi o Ćiri Gamulinu njegovih kolega i suradnika don Mladena Alajbega i akademika Tonka Šoljana. Daniela Marasović Krstulović prisjetila se sjećanja svoga oca Nenada Marasovića,  đaka tadašnje muške realne gimnazije. Duška Martinović Kaliterna koja je vodila skup istakla je doprinos akademika Stjepana Gamulina studijama i radu MEF-a Split.

Skup su pozdravili brojni bivši đaci gimnazije „Ćiro Gamulin“ kao i bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović.

Citirat ćemo jednu od izjava: Gesta građanske hrabrosti, neagresivne, civilizirane hrabrosti, proistekle iz dubokog patriotizma i pripadnosti ovome narodu, kakvu je Ćiro Gamulin pokazao i platio životom, svijetli je primjer kakav treba isticati, a ne poricati.Tome čovjeku se klanjam i 80 godina nakon njegove smrti – rekao je prof.dr. Goran Dodig.

Svečanosti skupa pridonjeli su „Splitski liječnici pjevači“ uz maestra Blaža Juračića, klaviristicu Rozariju Samodol i tenora Vladimira Garića.

Skup je bio izuzetno dobro posjećen te visoko ocjenjen i pohvaljen sa željom da se ime Ćiro Gamulin vrati  III splitskoj gimnaziji.

Zahvaljujući donacijama te ljubaznosti Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ druženje je nastavljeno  u prekrasnom prostoru Centra uz zanimljive razgovore  i prigodan domjenak.

Akademik-Stjepan-Gamulin-i-prof.-emerita-Duska-Martinovic-Kaliterna

Nastup-zbora

 

 

x

Check Also

Dr. Danći Mihovilčević iz Podružnice Šibenik HLZ-a napisala edukativnu slikovnicu o pripremi djece za anesteziju pod naslovom “Nešto ćeš lijepo sanjati”

S ponosom objavljujemo kako je dugodišnja delegatkinja Glavnog odbora HLZ-a ispred Podružnice ...