Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / Susret Liječničke udruge grada Mainza i Zagrebačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora održan u Splitu

Susret Liječničke udruge grada Mainza i Zagrebačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora održan u Splitu

Susret liječnika Liječničke udruge grada Mainza i Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zagreb održavao se od 31. svibnja do 3. lipnja 2018. u Splitu, kao nastavak tradicionalnih naizmjeničnih godišnjih sastanaka. Ovim 42. susretom nastavljeno je dugogodišnje prijateljstvo i stručna suradnja koju njeguju liječnici gradova Zagreba i Mainza – gradova prijatelja već pedeset jednu godinu.

Stručni dio skupa,  koji je uključivao četiri tematske cjeline, održan je u prostorijama Splitske podružnice HLZ-a. Uvodnu riječ u 21. stručno-znanstveni sastanak  održali su dr.sc. Tomislav Božek, predsjednik Zagrebačke podružnice HLZ-a i prof. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna, predsjednica podružnice Split HLZ-a. Prof  Achim Heinz, vodio je prvu cjelinu posvećenu  kirurgiji preponske kile prikazavši suvremene metode liječenja uz pomoć potporne mrežice.  Dr. Helmut Peters,  vodio je cjelinu o postupcima i izazovima tranzicije bolesnika s kroničnim bolestima, gdje pojam tranzicija podrazumijeva prijelaz pacijenata iz pedijatrijske skrbi u skrb liječnika za odraslu dob.  Dr. Katharina S. Hammas. vodila je cjelinu o mogućnostima i suvremenim tehnologijama medicinske edukacije, u sklopu koje je prikazala internetsku edukativnu platformu tj. aplikaciju Amboss. Aplikacija je lansirana prije pet godina i danas je nezaobilazan alat za edukaciju studentima medicine na fakultetima diljem Njemačke i Europe.  Nakon izrade engleske verzije aplikacije je postala popularna u gotovo 200 zemalja u svijetu. Posljednja cjelina pod vodstvom prof. Karl-Bertram Brantzena bila je posvećena pitanjima i odlukama vezanim za kraj života. Stručni skup je moderirao prof. dr.sc. Ivan Alajbeg, a nakon svake cjeline slijedila je rasprava.

Društveni dio susreta bio je posvećen razgledavanju i upoznavanju zemljopisnih, kulturnih i povijesnih zanimljivosti Splita, Supetra i Bola na Braču, Vidove Gore – najviše gore jadranskih otoka (778 m), čuvene plaže Zlatni Rat, Solina i tvrđave Klis. Na zajedničkoj večeri riječima zahvale za održavanje dugogodišnje prijateljske i kolegijalne suradnje obratio se dr.sc. Tomislav Božek, predsjednik podružnice HLZ-a Zagreb i dr. Wolfgang Klee, predsjednik Udruge liječnika Mainza, koji je tom prilikom uručio doc. prim. dr.sc. Roku Čivljaku, povelju za počasno članstvo. Posebno dirljiv je bio susret prim. Vjekoslava Mahovlića, bivšeg predsjednika Zagrebačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama iz Mainza, koji je tom prilikom dirigentsku palicu održavanja ove suradnje predao dr. Božeku, sadašnjem predsjedniku Zagrebačke podružnice HLZ-a.

Prijateljski i profesionalni odnos kolega liječnika dvaju prijateljskih gradova doprinosi stjecanju novih znanja i razmjeni iskustava, te pruža mogućnost da se ova  42-godišnja suradnja proširi i drugim oblicima suradnje i zajedničkim projektima, primjerice u edukaciji liječnika, doktora dentalne medicine i drugih stručnjaka i studenata zdravstvenih usmjerenja, razmjeni stručnjaka, studijskim boravcima i sl.

x

Check Also

Dr. Danći Mihovilčević iz Podružnice Šibenik HLZ-a napisala edukativnu slikovnicu o pripremi djece za anesteziju pod naslovom “Nešto ćeš lijepo sanjati”

S ponosom objavljujemo kako je dugodišnja delegatkinja Glavnog odbora HLZ-a ispred Podružnice ...