Izdvajamo
Home / Iz rada Podružnica / Zika virus nova je epidemiološka prijetnja prema najavi Svjetske zdravstvene organizacije
Dr. sc. Tatjana Vilibić-Čavlek na predavanju Podružnice Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora o Zika virusu
Dr. sc. Tatjana Vilibić-Čavlek

Zika virus nova je epidemiološka prijetnja prema najavi Svjetske zdravstvene organizacije

Svi mediji ažurno izvještavaju o novoj epidemiološka prijetnji koja nam stiže iz zemalja Južne Amerike. Riječ je o Zika virusu koji je otkriven 1947. u Ugandi, na majmunu iz šume Zika po čemu je i dobio ime. Od tada se uglavnom širio po Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim otocima. Prošle je godine virus stigao u Brazil te se postepeno proširio na Središnju i Južnu Ameriku i Karipsko otočje. Svjetska zdravstvena organizacija epidemiju je proglasila javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, što znači da se radi o izvanrednom događaju koji predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi u svim dijelovima svijeta. Prepoznavši važnost toga, podružnica Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora održala je stručni sastanak na kojemu je ugostila stručnjake iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ kako bi detaljnije podijelili informacije i nova saznanja o tom virusu.

Zika virus se redovito pronalazi u različitim životinjskim vrstama kao što su orangutani, slonovi, zebre i glodavci, a prvi slučaj infekcije čovjeka zabilježen u Nigeriji 1952. godine. „Virus uglavnom prenosi azijski tigrasti komarac Aedes aegypti (što je potvrđeno i eksperimentalnim modelima), no treba naglasiti kako velik broj drugih vrsta komaraca roda Aedes također može prenijeti infekciju“ ističe Ana Klobučar, mr. sc. biologije.

Kako objašnjava dr. sc. Tatjana Vilibić-Čavlek, ostali načini zaraze su prijenos s majke na dijete preko posteljice ili za vrijeme poroda, transfuzijom krvnih pripravaka, a zabilježena je i mogućnost prijenosa spolnim putem. U većini slučajeva, preciznije oko 80 posto osoba zaraženih virusom Zika nemaju nikakve simptome bolesti, a samo manji broj zaraženih ima simptome poput povišene temperature, osipa, bolova u mišićima i zglobovima, konjunktivitisa i glavobolje. „Potencijalne rizične skupine imunokomprimitirane osobe, HIV-pozitivne osobe i trudnice. Iako još uvijek nema pravih kliničkih dokaza, epidemiološka situacija ukazuje da žene koje se zaraze virusom tijekom trudnoće imaju povećan rizik od rađanja djece s mikrocefalijom“ naglašava dr. sc. Vilibić-Čavlek.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježen niti jedan slučaj Zika virusne infekcije, no rana detekcija i praćenje lokalne transmisije virusa preduvjet su paniranja i provođenja usmjerenih javnozdravstvenih interdisciplinarnih aktivnosti sa svrhom prevencije i suzbijanja širenja Zika virusa na podruju Hrvatske“ zaključuje Iva Pem Novosel, dr. med., specijalist epidemiologije.

Iva Pem Novosel, dr. med., specijalist epidemiologije na predavanju Podružnice Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora o Zika virusu

Iva Pem Novosel, dr. med., specijalist epidemiologije

Ana Klobučar, mr. sc. biologije na predavanju Podružnice Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora o Zika virusu

Ana Klobučar, mr. sc. biologije

About alen

x

Check Also

Hrvatsko društva za vestibularnu rehabilitaciju Hrvatskog liječničkog zbora i Podružnica Vukovar Hrvatskog liječničkog zbora – stručni skup

VRVU23ProgramFinal