Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / 19. Proljetni simpozij medicinske etike Hrvatskoga liječničkog zbora na temu “Etički aspekti rješavanja sukoba u medicini: mirenje/sudovanje”

19. Proljetni simpozij medicinske etike Hrvatskoga liječničkog zbora na temu “Etički aspekti rješavanja sukoba u medicini: mirenje/sudovanje”

Tradicionalno 19. godinu za redom, Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora prvog tjedna u lipnju organizira svoj Proljetni simpozij posvećen nekoj od brojnih etičkih tema.

Ovogodišnji simpozij održan 6.lipnja 2019., posvećen je rješavanju sukoba u medicini te treba li takve sukobe sudovati ili miriti. U želji za stvaranjem i postizanjem preduvjeta za mirenje naglasak izlaganja na simpoziju stavljen je na medijaciju (mirenje).  Dolazi od latinske riječi mediare (posredovanje), metoda za konstruktivno, strukturirano i dobrovoljno riješavanje ili izbjegavanje sukoba ili spora. Stranke u mirenju – pod nazivom medijanti– žele uz pomoć treće nepristrane osobe (medijatora) postići prihavtljiv sporazum koji je u skladu s njihovim potrebama

U ime Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ  i u svoje osobno ime skup je pozdravila i vodila doc.dr.sc. Morana Brkljačić, dr.med., predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Pozvani predavač na simpoziju bio je uvaženi  prof. dr. sc. Slavko Kulić, sa Ekonomskog instituta  Zagreb, stalni član Hrvatske Akademije ekonomskih znanosti, član Hrvatskog Vijeća Europskih pokreta (HVEP) te član Međunarodnih filozofa za mir u Sjedinjenim Američkim Državama, te član Svjetskog parlamenta, SAD, Indija. Prof. Kulić je svojim izvanrednim predavanjem pod naslovom “Moral i etika u medicinskom poslovanju kao problem kulturne antropologije (medicine kao kulture), a ne mirenja i sudovanja o posljedicama deficita u kulturnoj dimenziji u medicini s jedne strane i mentalnog stanja pacijenata koji trazi pomoć” ukazao na nužnost sveopće prisutnosti etike kao moralne vertikale i jedine smjernice za opstojnost kako medicine tako i medicinskog poslovanja odnosno etike u medicini te etike o medicini kao doprinos kulturnoj antropolgiji definirajući, u ovom slučaju, medicinu kao kulturu.

Dr. sc. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda u Republici Hrvatskoj te predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, ukazao je u svom predavanju “Medijacija kao prevencija u upravljanju i rješavanju medicinskih sporova” na nužnost razgovora i mirenja uvijek, a posebice u zdravstvu te naglasio kako je u svom bogatom iskustvu rada kao medijator bio svjedokom brojnih mirenja i rješavanja sukoba u zdravstvu,  naizgled nepomirljivih strana.

Na navedenu temu nadovezala se Jasnica Klara Matić, odvjetnica i međunarodni ekspert za mirno rješenje sporova i pravo okoliša koja je temom “Medijacija u medicini u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na europske propise i dobru praksu približila auditoriju razvoj i prisutnost medijacije u Republici Hrvatskoj te usporedila sa razvojem i stanjem istog u Europi.

Četverac u sastavu  Ruth Švarc, cand.med., Vesna Lecher – Švarc, specijalist psihijatar i Alen Greš, specijalizant psihijatrije te primarius Ljubomir Radovančević, specijalist neuropsihijatar koji je držao predavanje,  izlagali su na temu “Re/solucija konflikata u medicini – bioetički pristup” ukazujući na brojne, velikim brojem etičke probleme u hrvatskom zdravstvu danas  te da su mnogi od njih rezultat konflikata i loše komunikacije s pacijentom.

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, dr.med. pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju pulmologiju i reumatologiju KBC Sestre Milosrdnice Zagreb te  2.dopredsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ u svom izlaganju na temu “Komunikacija u zdravstvu” naglasila  je koliko je neophodna kontinuirana komunikacija svih sastavnica u zdravstvu kao i nužnost kontinuirane edukacije iz komunikologije kako studenata tako i svih zdravstvenih djelatnika.

U plodonosnoj raspravi sudjelovali su primarius Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, intervencijski kardiolog u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske dr.sc. Anka Jurišić Kvesić, dr.med.dent. kao i brojni kolege liječnici.

Sudionici simpozija kao zaključak iznjeli su činjenicu da je mirenje, a ne sudovanje,  najdjelotvorniji način rješavanja sukoba u zdravstvu.

x

Check Also

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL HLZ – NOVOSTI  U  LIJEČENJU  OBOLJELIH  OD  ŠEĆERNE  BOLESTI – 03.10.2023. U 17.30H

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL-a, u utorak , 3. listopada, u ...