Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / 6. Hrvatski kongres medicine rada s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “BITNO ZA ZDRAVLJE RADNIKA”

6. Hrvatski kongres medicine rada s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “BITNO ZA ZDRAVLJE RADNIKA”

U Šibeniku u hotelima Solaris od 30. rujna do 04. listopada 2015. godine održan je 6. Hrvatski kongres medicine rada s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “BITNO ZA ZDRAVLJE RADNIKA”, a koji je organiziralo Hrvatsko društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora, a u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organization – WHO), Međunarodnom komisijom za medicinu rada (International Commission on Occupational Health-ICOH), Europskim udruženjem specijalista medicine rada – Sekcije za medicinu rada (UEMS Occupational Health Section).

Kongres se održao pod visokim pokroviteljstvom uvažene predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske. Osobna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske je bila prof. dr. sc. Jadranku Mustajbegović.

Već dulji period prepoznat je značaj i dostignuća hrvatske medicine rada u zdravstvenoj zaštiti radnika, te su nam kolege iz Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednik Hrvatske liječničke komore uputili pozdrave i želje za uspiješni rad Kongresa. Hrvatsko društvo za medicinu rada uspješno djeluje već više od 50 godina, te su gosti Kongresa bili i velikani i doajeni naše medicine rada akademik prof. Marko Šarić i profesorica Dunja Beritić Stahuljak. Otvaranju Kongresa prisustvovao je i obratio se skupu gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić. Svečanost otvaranja 6. Kongresa uljepšala je i klapa “Maslina”.

U vremenu od dvadeset godina, od rujna 1995., kad je održan Prvi hrvatski kongres medicine rada s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji, do rujna 2015. godine kad je održan Šesti kongres, sadržaji kongresa i njegovi sudionici, odražavaju ono što medicina rada jest: najdinamičnija grana medicine koja uz svoju kliničku dimenziju, mora slijediti, ali i sama voditi znanstvena istraživanja, te svoje djelovanje uklapati u javnozdravstvene odrednice zajednice u kojoj djeluje.  Lista uvaženih učesnika je bila velika: od prijašnjeg Predsjednika ICOH (International Commission on Occupational Health) prof. Jorme Rantanana, predstavnika WHO ECEH (European Centre for Environment and Health) iz Bonna Dorote Jarosinske, Aliya Kosbayeve, koordinatora SEENWH (South-East European Network on Workers’ Health) prof. Jovanke Bislimovske i niza naših kolega specijalista medicine rada iz europskih zemalja – članica UEMS-a. Bili smo ponosni i počašćeni sudjelovanjem eminentnih stručnjaka iz najrazvijenijih zemalja, kao i stručnjaka drugih specijalnosti koji su također sudjelovali u našem radu.

Kongresu je prisustvovalo 220 sudionika, prijavljeno 85 radova od autora, uz Hrvatsku, iz još 14 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Finske, Grčke, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Srbije i Švicarske. Održano je 11 pozvanih plenarnih predavanja, 52 usmena izlaganja, 12 postera i 6 radionica Kongres je imao i dva satelitska događanja; sastanak Mreže za zdravlje radnika Jugoistočne Europe (engl. South East European Network on Workers Health- SEENWH) i Sekcije za medicinu rada Europske udruge medicinskih specijalista (engl. European Union of Medical Specialist -Section for Occupational Medicine).

Danas, dok se “treća industrijska revolucija” širi ogromnom brzinom i dodiruje svaki kutak svijeta, izazovi medicine rada su brojni i intenzivni,  uz značajne i stalne promjene u zakonodavstvu, sustavu ili dnevnoj praksi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, jedna stalna i nepromjenjiva vrijednost:  zaštita zdravlja i očuvanje kvalitete života radnika, čovjeka – u uvjetima njegova rada i stvaranja. Stoga je Kongres i otvoren temom Etika u globalizirajućem radnom životu, izlaganjem prof.dr. Jorme Rantanana, dugogodišnjeg predsjednika Međunarodne komisije za medicinu rada (engl. International Commission on Occupational Health-ICOH).

Na Kongresu je posebna pozornost posvećena multidisciplinarnom pristupu u očuvanju zdravlja radnika. U njegov rad uključili su se istaknuti inozemni i domaći stručnjaci iz različitih medicinskih struka, te ostali stručnjaci s kojima specijalisti medicine rada redovito surađuju u rješavanju problema vezanih uz zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Uvodna plenarna predavanja prikazala su čitavu paletu različitih fokusa medicine rada od teme etike u globalizirajućem radnom životu, velikog europskog projekta s ciljem prevencije profesionalnih bolesti kože, pitanja edukacije i formiranja EASOM-a (European Association of Scools of Occupational Medicine, formiranja mreže SEE (Jugoistočne Europe) za zdravlje radnika, do upravljanja ljudskim kapacitetima i psihosocijalnim rizicima pri sprečavanju stresa na radu.

Pokazao se veliki interes za učestvovanjem u radu Kongresa, što je veliko priznanje djelovanju i rezultatima hrvatske medicine rada, kako u proteklom periodu, tako i na sveukupnom sadašnjem doprinosu u zdravstvenoj zaštiti radnika. Posebno smo se osvrnuli na predstojeće zadatke koji proizlaze iz Globalnog akcijskog plana za zdravlje radnika WHO-a. Kao daljnji zadatci HDMR HLZ i općenito struke, utvrđena je obveza da naše standarde uskladimo s postojećim standardima u EU, te da kontinuirano, s zdravstvenog aspekta, djelujemo na unapređenju svih elemenata radnog procesa koji su bitni za zaštitu zdravlja radnika.

Zdravlje radnika, što često spominjemo i kontinuirano inzistiramo, neophodno je ugraditi u okvire svake zdravstvene politike cjelokupne zajednice, i to poglavito zajednice koja počiva na rezultatima rada svojih radnika. Sve to zajedno ovisi o stanju zdravlja radnika i sigurnosti na radu, a sukladno ciljevima hrvatskog Nacionalnog programa zaštite zdravlja i sigurnosti na radu i Nacionalnog programa zaštite zdravlja i sigurnosti na radu osoba zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite.

Prevencija je jedan od ključnih elemenata djelovanja stručnjaka za područje zaštite zdravlja na radu, prvenstveno specijalista medicine rada i sporta, psihologa, toksikologa, stručnjaka zaštite na radu i svih drugih koji su uključeni u različite oblike i programe promicanja zdravlja na radnim mjestima. Vodeći se tim razlozima u rad 6. Kongresa medicine rada bio je uključen velik broj specijalista koji djeluju na različitim područjima i pitanjima bitnim za zdravlje radnika. Aktivni sudionici Kongresa, uz specijaliste medicine rada bili su i psiholozi, toksikolozi, specijalisti različitih specijalnosti koji sudjeluju u zaštiti zdravalja radnika i/ili u procjeni radne sposobnosti, inžinjeri zaštite na radu, medicinske sestre koje rade u medicini rada i dr.

Informatizacija, promjena strukture poslova, te promjena načina obavljanja poslova dovela je do pojave stresa kao veoma bitnog elementa zdravlja radnika, a projekcije daljnjeg industrijskog razvoja upozoravaju i upućuju na pažljivo djelovanje u prevenciji stresa o čemu je posebno bilo riječi na ovom Kongresu. Sadašnji zakonski propisi daju novi prostor za intervencije u području stresa na radu koje se moraju provoditi multidisciplinarno. Najučinkovitije  i najekonomičnije su intervencije na primarnoj razini koje su proaktivne-uklanjanje izvora stresa, na što sustavno treba ukazivati poslodavcima. U situacijama izloženosti stresorima i pojavi reaktivnih stanja radnika, intervencije na sekundarnoj i tercijarnoj razini koje provode liječnici i psiholozi trebaju biti svima dostupne.

Radi velikog interesa sudionika Kongresa za pojedina predavanja i prezentacije objavljene su na WEB stranicama Kongresa i HDMR-a. Na WEB stranicama također je objavljeno izvješće Programskog odbora. Izvješće i zaključke 6. Hrvatskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem „BITNO ZA ZDRAVLJE RADNIKA sastavila je Predsjednica Programskog odbora Kongresa prof.dr.sc.Jadranka Mustajbegović. Web stranica: http://hdmr.hlz.hr/6kongres/

Predsjednica HDMR HLZ i Organizacijskog odbora 6. Kongresa
Prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović

Akademik prof. Marko Šarić i u devedesetim  aktivni znanstvenik

Akademik prof. Marko Šarić

Otvaranje 6 Kongresa

Predsjednica Organizacijskog odbora – Prim.dr.sc.Azra Huršidić Radulović, Predsjednica Programskog odbora prof. Jadranka Mustajbegović i gradonačelnik Šibenika Dr. dr. Željko Burić

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...