Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Dobra praksa u zaštiti na radu

Dobra praksa u zaštiti na radu

U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora održan je u petak 23.02.2018.g. Stručni skup pod naslovom „Dobra praksa u zaštiti na radu“. Hrvatsko društvo za medicinu rada (HDMR HLZ) Hrvatskog liječničkog zbora organiziralo je zajedno s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) stručni skup za specijaliste medicine rada i stručnjake zaštite na radu s ciljem kako bi se ukazalo na dobru praksu u zaštiti zdravlja na radu stručnjaka za zaštitu na radu i specijalista medicine rada.
Zakonom o zaštiti na radu iz 2014.g. izostavljene su zadaće specijalista medicine rada prema EU Konvenciji 161, slijedom čega velik broj poslodavca niti nije upoznat s istima, a koje su definirane drugim zakonskim propisima.
Iskazan je veliki interes za temu i usprkos lošem vremenu i zatvorenim cestama velika dvorana HLZ bila je potpuno popunjena tj skupu je prisustvovalo preko 160 slušača, te predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-a), Zavoda za unapređenje zaštite na radu
Neposredan povod organiziranja stručnog skupa je iz razloga što je EU OSHA prihvatila dva primjera dobre prakse iz Hrvatske za aktualnu kampanju promoviranja zaštite na radu sa kemikalijama. Stoga su i stručni skup započele Prim.dr.sc.Jelena Macan s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), koja je i inicirala zajedničke radove s mr.sc.Gorankom Škevo, nadležnim specijalistom medicine rada tvrtki koje sudjeluju u EU OSHA kampanji. Tvrtke Genera d.d. sa stručnjakom za zaštitu na radu dipl.ing.sig. Tomicom Ljubek i LUSH manufakturi d.o.o. napravile su zamjenu kemikalija i tehnološkog procesa i na taj način uz unapređenje zaštite zdravlja radnika na radu uvođenjem nove tehnike koja nije štetna za radnike, postigli još jedan važan cilj, a to je smanjenje otpada i njegovog zbrinjavanja, ali i ekonomsku korist.
Konstruktivna rasprava, koju su moderirali prim.dr.sc.Macan (IMI), prim.dr.sc.Huršidić Radulović (HDMR-HLZ) i dr.Kardoš (HZZZSR), ukazala na potrebu većeg razmjenjivanja iskustva u dobroj praksi između sudionika u zaštiti na radu. Primjeri dobre prakse ukazali su kako ustrajnim i stručnim zajedničkim radom možemo učiniti pomake u unapređenju zaštite i zdravlja radnika na radu u interesu radne populacije i životne zajednice. Veliki interes koji je izazvao ovaj skup kod stručnjaka zaštite na radu, specijalista medicine rada, ali i kod predstavnika poslodavaca obavezuje nas da nastavimo s dobrom praksom u zaštiti na radu.

Predsjednica HDMR
Prim.dr.sc.Azra Huršidić Radulović

x

Check Also

Simpozij HD mladih liječnika HLZ – subota, 23.09.2023. u 15h u Hrvatskome liječničkom zboru

Program simpozija 10 g HDML.docx