Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Ekološka raznolikost svijeta pogoduje širenju novih virusa

Ekološka raznolikost svijeta pogoduje širenju novih virusa

Šumski ekosustavi Hrvatske kao prirodna staništa uzročnika zoonoza naziv je predavanja u organizaciji Hrvatske akademije medicinskih umjetnosti koje je održano u Hrvatskome liječničkom zboru. Gost predavač bio je prof. dr. sc. Josip Margaletić sa Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarenje pri Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenik prepoznat na svjetskoj razini, dobitnik državne Godišnje nagrade za znanost, autor brojnih znanstvenih i stručnih radova, sudionik brojnih međunarodnih i svjetskih projekata.

Šume su složeni ekosustavi u kojima postoji bogatstvo različitih organizama. One su jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava sa stajališta općekorisnih funkcija koje utječu na prirodnu okolinu i na uvjete života i rada u njoj, naglašava prof. dr. sc. Margaletić. No, to isto prirodno bogatstvo i ekološka raznolikost pogoduje širenju novih virusa. Zoonoze označavaju skupinu zaraznih bolesti, zajedničkih ljudima i pojedinim životinjskim vrstama, koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obratno. Izvori širenja zoonoza mogu biti i domaće i divlje životinje, objašnjava prof. dr. sc. Margaletić.

Prof. dr. sc. Josip Margaletić

Prof. dr. sc. Josip Margaletić

Opasnosti za čovjeka ne predstavljaju samo one zoonoze koje se prenose neposredno dodirom iz kontaminirane okoline već i vrlo često one bolesti koje se prenose hranom. Procjenjuje se da svake godine milijuni ljudi obole zbog zoonoza porijeklom od hrane.

U Hrvatskoj u većem ili manjem obimu bilježimo pojavu različitih zoonoza pojedinačno među ljudima i životinjama, ali i u većim i manjim epidemijama. U Hrvatskoj su zoonoze pod trajnim zdravstvenim i interdisciplinarnim nadzorom različitih medicinskih i veterinarskih stručnjaka. I pored toga, brojne zoonoze se periodički javljaju u Hrvatskoj, no na sreću bivaju brzo prepoznate i relativno uspješno stavljene pod kontrolu. U mjerama zaštite, liječenja i prevencije zaraznih bolesti, pa tako i zoonoza, Hrvatska ima dugu i uspješnu tradiciju.

Simptomi i znaci zoonoza mogu biti raznoliki i kreću se od sasvim blagih oblika, do vrlo teških, smrtonosnih bolesti. Da bismo se što bolje zaštitili od ovih nerijetko opasnih bolesti, potrebno je znati osnove o njihovim rezervoarima, putovima prijenosa, simptomima bolesti, kao i metodama osobne zaštite, prevencije i liječenja.

Vrlo je važno imati mrežu referentnih centara ili laboratorija koji ispituju virusna oboljenja, nove agense ili sojeve kako bi se na vrijeme spriječila veća epidemija ili što brže i bolje zaštitilo stanovništvo ako se ona pojavi bilo gdje u svijetu, ističe prof. dr. sc. Margaletić.

About alen

x

Check Also

Official Announcement of Meeting – professional meeting of the Turkish Pediatric Society in cooperation with the Croatian Pediatric Society of CMA

This is information about the professional meeting of the Turkish Pediatric Society ...