Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Hrvatsko društvo radiologa uvijek je u toku s najnovijim medicinskim saznanjima i dijagnostičkim postupcima
Mjesečni stručni sastanak Hrvatskoga društva radiloga
Mjesečni stručni sastanak Hrvatskoga društva radiloga

Hrvatsko društvo radiologa uvijek je u toku s najnovijim medicinskim saznanjima i dijagnostičkim postupcima

 

Hrvatsko društvo radiologa okupilo se na mjesečnom stručnom sastanku u velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora 19. listopada 2016. godine prilikom čega se raspravlja o uvijek zanimljivoj i raznolikoj tematici iz širokog područja radiologije. Sastanak je otvorio prof. dr. sc. Damir Miletić, predsjednik Društva zahvalivši svima što su se okupili u tako velikom broju istaknuvši važnost stručnih sastanaka. Naglasio je raznolikost tema iz radiologije, brojnost stručnih i iskusnih predavača te profesionalnu, ali i ugodnu atmosferu koji obilježavaju njihova okupljanja.

Doc. Dr. sc. Liana Cambj- Sapunar iz Kliničkog bolničkog centra Split održala je predavanje na temu perkutanih drenaža akutnih kolecistitisa te je brojnim slikovnim prikazima dočarala važnost i značaj postupka drenaže kod upale žučnjaka. Voditelj Laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (HIIM), doc. dr. sc. Milan Radoš zatim je predstavio aktivnosti i djelokrug Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. HIIM je stimulativno akademsko okruženje u kojem se istraživanje i nastava spajaju kako bi unaprijedili znanje o živčanom sustavu i poboljšali dijagnostika i terapija bolesnika s bolestima i poremećajima živčanog sustava. Klinička znanstvena aktivnost provodi se u koordinaciji s kliničkim bolničkim centrom Zagreb, najvećom sveučilišnom bolnicom u Hrvatskoj, kao i s drugim pridruženim sveučilišnim bolnicama.

Na samome kraju, dr. sc. Boris Brkljačić upoznao nas je s  kontrastnim ultrazvukom u kliničkoj praksi te važnosti ultrazvuka u dijagnostici karcinoma dojke. Prednosti ultrazvuka su mnogobrojne, primjerice vrlo je lak za upotrebu, ultrazvučni aparat je kompaktan u odnosu na ostale aparate iz grupe dijagnostičkih metoda koje koriste oslikavanje te što je najvažnije, bezopasan je za pacijenta. Uz standardni ultrazvuk, kontrastni ultrazvuk postao je neizostavni dio dijagnostike skoro u svim područjima medicine.

About alen

x

Check Also

IBD DAY – PETAK 19.05.2023. OD 16-20H HLZ

[pdf-embedder url=”https://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2023/04/IBD-2023-ProgramFinal.pdf” title=”IBD 2023 ProgramFinal”]